ZA MILOŠEVO LEČENJE U RUSIJI POTREBNO 120.000 EVRA: Neophodno 16 terapija u Moskvi

M. REGOJE

07. 02. 2023. u 07:15

OPŠTINSKA organizacija Crvenog krsta Istočna Ilidža ponovo je pokrenula humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za nastavak lečenja Miloša Božovića u Rusiji.

ЗА МИЛОШЕВО ЛЕЧЕЊЕ У РУСИЈИ ПОТРЕБНО 120.000 ЕВРА: Неопходно 16 терапија у Москви

Foto privatna arhiva

Nakon skoro osam godina ležanja u stanju budne kome Miloš Božović je u julu prošle godine dobio mogućnost lečenja matičnim ćelijama na jednoj ruskoj klinici u Moskvi.

Do sada je primio četiri terapije, a kako ističe Milošev otac Aleksandar, pomak u njegovom zdravstvenom stanju je očigledan.

- Miloš treba da primi još 16 doza i već je trebalo da bude u Moskvi, ali nedostaju novčana sredstva. Terapija presađivanja matičnih ćelija iz zdravih moždanih komora u zamrle se pokazala kao dobra, a njegovo stanje je drastično bolje - rekao je Aleksandar.

Kako ističe, pomoć državnih insistucija nisu dobili, pa je jedini način za obezbeđivanje sredstava za nastavak lečenja ponovno pokretanje humanitarne akcije.

BORBA TRAJE OSAM GODINA

KADA je Miloš Božović, mladi golman Fudbalskog kluba "Slavija", u meču juniorskih ekipa "Slavije" i "Zvijezde" iz Gradačca u avgustu 2014. doživeo tešku povredu glave i pao u komu, probudila se cela BiH da tom mladiću spase život.

Nakon brojnih hirurških intervencija, Milošev život je sačuvan, ali njegova borba tu ne prestaje. Svih ovih godina boravio je na kućnom lečenju u porodičnom domu u Istočnom Sarajevu, a njegovo zdravstveno stanje zahteva stalnu negu.

- Osim tadašnjeg predsednika Srpske Željke Cvijanović, koja je uplatila 15.000 evra za Milošev prošlogodišnji transport u Moskvu, niko nije imao razumevanja. Zato se moramo okrenuti narodu, Crvenom krstu i svim dobrim ljudima koji nam pomažu sve ove godine. Neizmerno sam im zahvalan! - istakao je on.

Za lečenje u Moskvi neophodno je prikupitioko 50.000 evra, dok je mnogo više novca potrebno izdvojiti za putne troškove porodice, kao i za angažman specijalnog aviona za medicinski transport.

- Cene avionskih karata variraju. Kompanije ne lete za Rusiju, a one koje lete, ucenjuju nas i diktiraju cene. Razumemo da je to mnogo novca, ali ne možemo odustati i prestati se boriti za našeg sina - rekao je Božović.

Jedan od organizatora brojnih humanitarnih akcija bila je i OO Crvenog krsta Istočna Ilidža, a sekretar ove organizacije Ranko Skakavac rekao je da je za nastavak Miloševog lečenje kao i dodatne troškove potrebno prikupiti oko 120.000 evra.

- Miloša sam posetio pre dve godine i pre nekoliko dana i oduševljen sam koliko je njegovo zdravstveno stanje napredovalo - rekao je Skakavac.

Skakavac je istakao da će uskoro biti aktiviran i humanitarni broj. Humanitarna akcija za Miloša Božovića počela je juče i trajaće do 1. aprila. Ukoliko se ne prikupe sredstava, akcija će biti nastavljena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)