ROMANIJSKI DRAGULJ SPOMENIK PRIRODE: Vlada RS stavila pod zaštitu Crvene stene

M. REGOJE

20. 02. 2023. u 20:35

VLADA Srpske proglasila je Crvene stene na Romaniji spomenikom prirode, čime je to područje stavljeno pod zaštitu radi očuvanja atraktivnih geomorfoloških predela.

РОМАНИЈСКИ ДРАГУЉ СПОМЕНИК ПРИРОДЕ: Влада РС ставила под заштиту Црвене стене

Mariana Regoje

Pet godina otkada je Planinarsko društvo "Glasinac" poslalo nadležnima inicijativu o proglašenju zaštićenog područja park šume Romanija - lokalitet Crvene stene, koje se nalaze na granici opština Pale i Sokolac, taj dragulj prirode konačno je proglašen spomenikom prirode.

- Spomenik prirode je manja, neizmenjena ili delimično izmenjena prirodna prostorna celina, objekat ili pojava, prepoznatljiv i jedinstven, reprezentativnih geoloških, hidrografskih, botaničkih i drugih obeležja, kao i ljudskim radom formirana botanička vrednost od naučnog, estetskog ili obrazovnog značaja - navodi se u saopštenju Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Daliborka Krstajić, iz TO Sokolac, izjavila je da će proglašenje tog zaštićenog područja svakako unaprediti turističku ponudu Sokoca.

- Budući da na Romaniji i području koje će biti pod zaštitom postoji niz aktivnosti na otvorenom, svakako će biti zanimljivo mesto za posetu. Zaštićena priroda postala je preka potreba savremenog čoveka kako bi smanjio svakodnevni stres - izjavila je Krstajićeva.

UNAPREĐENjE TURIZMA

IZGRADNjA Vija Ferate "Sokolov put" na lokalitetu Romanije je bila dodatni razlog za proglašenje "Crvenih stena" zaštićenim područjem.

- Via ferata je napravila turističku destinaciju na lokalitetu Romanije, koja će biti obogaćena i novim adrenalinskim sadržajima, a koji će zasigurno obogatiti turističku ponudu Istočnog Sarajeva - saopšteno je iz TO Grada.

Spomenik prirode "Crvene stene" prostire se na području opština Pale i Sokolac, u ukupnoj površini od 15,1 hektar, a upravljanje se poverava preduzeću "Šume RS", ŠG "Jahorina" Pale i ŠG "Romanija" Sokolac.

U Srpskoj postoje 34 zaštićenih područja, čija površina iznosi 73.038 hektara, a što predstavlja 2,96 odsto teritorije Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)