ISTOČNO SARAJEVO DA BUDE PRESTONICA REPUBLIKE SRPSKE: Zanimljiv Nacrt strategije razvoja grada do 2029. godine

M. REGOJE

20. 02. 2023. u 10:54

NA poslednjem skupštinskom zasedanju u Istočnom Sarajevu iznet je Nacrt strategije razvoja ovog grada u periodu do 2029. godine, a posebnu pažnju je privukla informacija da će se težiti ka tome da Istočno Sarajevo dobije status prestonice Republike Srpske.

ИСТОЧНО САРАЈЕВО ДА БУДЕ ПРЕСТОНИЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Занимљив Нацрт стратегије развоја града до 2029. године

Mariana Regoje

S obzirom na to da ovaj grad i njegove opštine imaju neprocenjivu ulogu u stvaranju Republike Srpske, tim statusom bi se obnovio i afirmisao stateški značaj Istočnog Sarajeva kao drugog najznačajnijeg centra u Srpskoj, zaključeno je na sednici.

Prvi čovek Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić je izrazio nadu da će u toku ove godine biti urađene izmene Ustava Republike Srpske i da će Istočno Sarajevo dobiti status prestonice.

- Prilikom tih izmena, mi očekujemo da, kada se u Ustavu bude menjala odrednica da je Banjaluka glavni grad Republike Srpske, imajući u vidu da sada u Ustavu stoji da je glavni grad Sarajevo, da Istočno Sarajevo, kao drugi najvažniji grad u Srpskoj dobije svoju poziciju - rekao je Ćosić za "Novosti".

Ćosić smatra da je Istočno Sarajevo bedem, grad koji ima najveći osećaj patriotizma za Srpsku i da zaslužuje poseban status.

- Smatramo da institucionalno tu poziciju možemo dobiti kroz status prestonica grada Istočno Sarajevo, sa prestonom opštinom Pale - rekao je Ćosić.

PALE - KOLEVKA REPUBLIKE SRPSKE

PODSEĆAMO, u Palama su se u toku rata nalazile javne institucije, Vlada i njeni organi, Skupština RS i rukovodstvo gde su vođeni brojni politički razgovori koji su odlučivali o sudbini Republike Srpske.

Od 1992. do 1998. u Palama je održano niz zasedanja Narodne skupštine RS, organizovane mahom u sali FAMOS-a na Koranu.

- Istočno Sarajevo je kompletno mesto stvaranja Srpske, s tim što su u Palama nastale najznačajnije civilne institucije - ističe Ćosić.

On dodaje da će se težiti ka tome da se u Palama održavaju neke svečane sednice Narodne skupštine, kao i da se u ovom gradu smesti rezidenciju predsednika i još jedna Narodna skupština.

OPRAVDANOST

LjUBIŠA Ćosić smatra da je ovakvo razmišljanje opravdano, jer ako se pogleda istorijska pozicija Istočnog Sarajeva u stvaranju Republike Srpske zahtev da ovaj grad dobije status prestonice u potpunosti ima svoje utemeljenje.

- U izgradnji zgrade gradske uprave planiramo da jedan kabinet bude upravo kabinet predsednika Srpske u Palama, kao što je i prvi kabinet predsednika naše republike, zapravo, bio u Palama - zaključio je Ćosić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)