DRUGOSTEPENA PRESUDA SUDA BIH: Maksimović oslobođen, "četvorki" 53 godine zatvora

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

16. 03. 2023. u 15:59

VEĆE Apelacionog odeljenja Suda Bosne i Hercegovine donelo je drugostepenu presudu u predmetu Goran Maksimović i drugi.

ДРУГОСТЕПЕНА ПРЕСУДА СУДА БИХ: Максимовић ослобођен, четворки 53 године затвора

foto: V.Mitrić

Maksimović, inače Ugljevičanin, ratni starešina policije, pravosnažno je oslobođen svake krivice da je počinio zločin protiv čovečnosti. Ranije je prvostepeno veće oslobodilo Maksimovića jer , kako kaže njegov advokat Dušan Tomić, "nije postojala ama baš nikakva krivica tog čoveka, koji je prošao kroz pakao, dokazujući da je nevin“.

- Odbijene su kao neosnovane žalba tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kao i žalbe branilaca optuženih Ljiljana Mitrovića, Mile Vujevića, Vukašina Draškovića i Gojka Stevanovića i potvrđena prvostepena presuda. Protiv ove presude žalba nije dozvoljena - kažu u Sudu BiH.

Prvostepenom presudom optuženi Ljiljan Mitrović, Mile Vujević, Vukašin Drašković i Gojko Stevanović su oglašeni krivi. Sud je Mitroviću dosudio osam godina zatvora, Vujeviću 15, koliko i Draškoviću i Stevanoviću.

Optuženi Mitrović, Vujević, Drašković i Gojko Stevanović oglašeni su krivim što su 14. jula 1992. godine, “u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a posle Republike Srpske, od aprila 1992. pa do sredine jula 1992. godine, usmerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području opštine Zvornik, znajući za takav napad i da njihove radnje čine deo tog napada, kao i da su usmerene na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, činili progon ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj i verskoj osnovi”. Optuženima se u skladu u izrečenu kaznu zatvora uračunava vreme koje su proveli u pritvoru.

Optuženi Goran Maksimović, Slavko Perić, Rajo Lazarević i Mićo Manojlović su oslobođeni optužbe da su počinili krivično delo zločini protiv čovečnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu