DA BAR NA SEDAM DANA BUDU BEZBRIŽNI: Istočna Ilidža će u junu ugostiti 47 dece sa Kosmeta

M. REGOJE

25. 03. 2023. u 12:44

GRAĐANI Istočne Ilidže će krajem juna ugostiti 47 dece sa Kosova i Metohije, te će na taj način, prvi put, učestvovati u projektu "Spojimo decu Kosmeta i Srpske".

ДА БАР НА СЕДАМ ДАНА БУДУ БЕЗБРИЖНИ: Источна Илиџа ће у јуну угостити 47 деце са Космета

Privatna arhiva

Predsednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na KiM Arlov i načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović održali su sastanak na kojem je rečeno da u će u Istočnu Ilidžu doći deca iz gnjilanskog kraja iz srpske opštine Vitina i velikog srpskog sela Šilovo.

Arlov je naveo da će još 700 dece sa Kosmeta doći u 19 lokalnih zajednica Republike Srpske - u istočni i jugoistočni deo Srpske doći će 25. juna, a vraćaju se 2. jula, a u severozapadni deo Srpske dolazak je 24. juna, a povratak je 1. jula.

Ove godine će Istočna Ilidža, Sokolac i Istočno Novo Sarajevo biti domaćini za oko 150 dece sa Kosova i Metohije.

Arlov je izrazio zadovoljstvo što su se ove godine u projekat uključili Istočna Ilidža, Nevesinje, Vlasenica i KUD "Joco Savić" iz Brčkog.

Božović je zahvalio svim roditeljima na području opštine Istočna Ilidža koji su iskazali želju da prihvate decu sa Kosova i Metohije.

ŽIVOT U TEŠKIM USLOVIMA

"SPOJIMO decu KiM i Srpske" je veliki projekat koji traje već 11 godina i do sada je njime obuhvaćeno oko 6.000 srpske dece sa Kosova i Metohije, naveo je Arlov i dodao da je do sada 37 lokalnih zajednica Srpske ponudilo svoje domove deci sa Kosmeta.

On je napomenuo da deca na Kosovu i Metohiji žive u teškim uslovima i neizvesnosti i na ovaj način im se želi pomoći.

On je rekao da su ranijih godina deca sa Kosova i Metohije dolazila u Istočnu Ilidžu, ali da kao lokalna zajednica nisu bili uključeni u ovaj projekat.

- Ove godine ćemo ugostiti 47 dečaka i devojčica sa KiM, koji će doći sa svojim nastavnicima. Oni će ovde provesti sedam dana i potrudićemo se da ih provedu nezaboravno i da stvore dugogodišnja prijateljstva - istakao je Božović.

On je izrazio nadu da će ovaj projekat trajati, kao i da će deca iz Istočne Ilidže otići u uzvratnu posetu i obići sve svetinje na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere