GRADILIŠTA ODNOSE ŽIVOTE: Za 16 meseci u Republici Srpskoj poginulo 10 ljudi, a dogodilo se 85 težih povreda na radu

S. MIŠLjENOVIĆ

29. 04. 2023. u 13:00

PRVI maj praznik rada i ove godine radnici u Srpskoj dočekaće sa željama da im radna mesta budu bolje plaćena i bezbednija za rad. Naime, povrede i pogibije na radu su sve češće vesti. U poslednjih 16 meseci na radnom mestu je poginulo 10 radnika, dok se dogodilo 85 težih povreda na radu, što znači da se svake sedmice po jedan radnik teško povredi ili pogine.

ГРАДИЛИШТА ОДНОСЕ ЖИВОТЕ: За 16 месеци у Републици Српској погинуло 10 људи, а догодило се 85 тежих повреда на раду

Foto D. Pozderović

Kao najrizičnije delatnosti u pogledu zaštite na radu izdvajaju se građevinarstvo, elektroprivredaglosa - Kao magistar sociologije, popravlja satove i prkosi vremenu interneta i digitalizacije, šumarstvo i drvna industrija u kojima postoji kontinuitet nastanka povreda na radu, navode u Inspektoratu RS.

- Inspekcijske kontrole pokazale su da se u oblasti zaštite na radu najčešće nepravilnosti odnose na propuste u pogledu organizacije i sprovođenja mera zaštite na radu, primenu preventivnih mera, osposobljavanje radnika za bezbedan rad i redovno ispitivanje opreme za rad - kažu u Inspektoratu.

Takođe, ističu i da su u prvom kvartalu ove godine izvršili 1.245 kontrola u oblasti zaštite na radu, od čega je 433 bilo sa utvrđenim nepravilnostima.

- Preduzećima je izrečeno 237 upravnih mera, dok je zbog počinjenih prekršaja izdat 121 prekršajni nalog u vrednosti od oko 211.000 KM, a sudovima je podneto šest prekršajnih prijava - ističu u Inspektoratu za "Novosti".

Zataškavanje povreda

RANKA Mišić kaže da mnoge povrede radnika na poslu nisu prijavljene i zataškavaju su od strane poslodavaca.

- Kontrola primene propisa oko zaštite na radu mora biti bolja - kaže Mišićeva.

Ranka Mišić, predsednik Saveza sindikata RS, kaže da se oblast zaštite na radu često gura po strani i da se ne ističe u prvi plan važnost zdravog i bezbednog radnog mesta, a javnost se zainteresuje tek kad dođe do pogibije radnika.

- Bezbedno radno mesto ne sme biti trošak za poslodavca već investicija u dobro poslovanje, i to mora već jednom da shvate i prihvate. Zaštita na radnom mestu je najvažnija, jer posao mnogih radnika je vezan za građevinarstvo, šumarsto, elektro sistem i jeste opasan. Ti radnici pune budžet RS i zato je od velikog značaja da im radno mesto bude bezbedno - ističe Mišićka.

Ona kaže da je nedopustivo da poslodavci zaštiti na radu prilaze olako.

- Kao Sindikat usvojili smo strategiju zaštite zdravlja na radu u naredne četiri godine, ali to je samo normativna stvar. Nažalost, i kazne za poslodavce gde dođe do povrede radnika su više stimulativne nego represivne - ukazuje Mišićka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!