PATRIJARH PORFIRIJE: Istina o stradanju Srba u BiH lekovita za sve koji negiraju bol majki (FOTO, VIDEO)

Tanjug

01. 07. 2023. u 13:56

PATRIJARH srpski Porfirije poručio je danas u Bratuncu, gde se obeležava 31 godina od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču, da bi bilo lekovito da svi koji negiraju bilo čiju bol, pa i bol i srpskih majki, čuju istinu o stradanju Srba na tom području.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Истина о страдању Срба у БиХ лековита за све који негирају бол мајки (ФОТО, ВИДЕО)

Foto: V. Mitrić

- Neko se osilio da meri bol majki i kaže da to nije bol, tragedija i zločin. Niko nema izuzetno pravo na bol. Bol je isti za svakog čoveka, bol oseća svaka majka, bol nema ni naciju ni veru - poručio je patrijarh Porfirije.

Ističući da je dugačak spisak više od 3.500 postradalih pravoslavnih Srba muškaraca, žena, dece i staraca iz ovog kraja, patrijarh Porfirije je ukazao da Srbi znaju svoju bol, ali i da prepoznaju i poštuju bol majki Bošnjaka i Hrvata, prenela je Srna.

Foto: V. Mitrić

- Ovde smo da se pobrinemo da se zločini više nikome nikada ne dese i da uputimo molitvu da elitizam i ekskluzivnost u bolu nestane. Lekovito je znati i prihvatiti ono što je činjenica, jer to će nas jedino izvesti na pravi put - rekao je patrijarh.

Patrijarh je istakao da su Srbi opstali u ovom kraju natopljenom krvlju svojih najmilijih i da će se okupljati na ovom mestu i ubuduće.

- Kako se približava leto i Vidovdan, pravoslavni rod svoje molitve i misli okreće prema svima koji su u borbi za krst časni i slobodu zlatnu položili svoje živote, ali i za sve one koji su nevini i goloruki ubijeni od strane ruke zločinaca u ovom kraju - rekao je patrijarh.

On je ukazao da se najviše molitva posvećuje za postradalu nevinu decu, majke, starce jer njihova nevina žrtva i strašno mučeničko stradanje se nisu dovoljno ogledali u svenarodnoj molitvi srpskog naroda.

- Dolazim u Podrinje sa Kosova i Metohije i prenosim vam molitve iz Gračanice, Pećke patrijaršije, bratstva dečanskog i srpskog naroda. Oni su sa vama u molitvi u boli, kao što ste vi sa njima, jer jedan smo narod bez obrzira gde živimo, iste su nam i brige, kao i radosti - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je prethodno kod Spomen-krsta na bratunačkom groblju služio parastos za 3.267 ubijenih Srba iz Srednjeg Podrinja i Birča. Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata položili su vence kod Spomen-krsta i odali poštu za stradal. Venac je u ime institucija Republike Srpske položio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u pratnji predsednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, premijera Radovana Viškovića, izaslanika srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva BiH Boška Tomića i ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijela Egića.

Na Spomen-krst vence su položili i delegacija Srbije u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov. Cveće su položile delegacije poslanika u Narodnoj skupštini Srpske, u Parlamentanoj skupštini BiH, Vlade Srpske i ministara u Savetu ministara i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, članovi porodica poginulih iz regije Srednjeg Podrinja i Birča.

Na Spomen-krst cveće su položile i delegacije Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka, javnih ustanova Srpske, gradova i opština Srednjeg Podrinja i Birča, delegacije gradova i opština Srpske i Srbije i drugi. Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja i Birča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se povodom 31 godina od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživeo.

Centralno obeležavanje 31 godine od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču održava se pod sloganom "31 godina, zločin bez kazne" u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)