KUGA PRAZNI OBORE, NEVREME ROD UBILO: Bolest na više od 40 farmi u Srpskoj, desetkovani prinosi pšenice, voća i povrća

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 07. 2023. u 19:43

LOŠI vremenski uslovi desetkovali su rod voća i povrća u Srpskoj, afrička kuga kod svinja ispraznila je obore, a kvalitet ovogodišnje pšenice je veoma slab.

КУГА ПРАЗНИ ОБОРЕ, НЕВРЕМЕ РОД УБИЛО: Болест на више од 40 фарми у Српској, десетковани приноси пшенице, воћа и поврћа

Foto Tanjug

To su samo neki od problema sa kojima se susreću voćari, farmeri i ratari, koji uprkos svemu tvrde da neće odustati od borbe da ostanu u poljoprivredi. Poljoprivrednik iz bijeljinskog sela Triješnice Ilija Cvjetinović potvrdio je da je žito prinosom i kvalitetom izneverilo očekivanja u Semberiji, najvećoj žitnici Srpske.

- Ponuda otkupljivača je 30 feninga po kilogramu, a imali smo najskuplju proizvodnju u poslednjih pola veka. Koštala nas je 45 feninga po kilogramu na rod od pet tona, a mi taj prinos nemamo - rekao je Cvjetinović.

Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, apeluje na proizvođače da moraju biti svesni problema kako bi sačuvali farme i nastavili sa radom, a što je i cilj svih poljoprivrednika.

- Ekonomske štete što se tiče afričke kuge su velike i obeshrabrujuće za naše uzgajivače svinja. Imamo preko 40 farmi sa ovom bolešću. Dugo će trajati stabilizacija proizvodnje i tržišta i samo zajedno možemo ovaj problem da rešimo. Nikakve podele i svađe nam neće pomoći - ističe Marinković.

Bijeljina zakazala

MINISTAR Minić kaže da je Lokalni krizni štab u Bijeljini zakazao kada je reč o odgovoru na pojavu afričke kuge.

- Meni je žao što ne mogu da naiđem na saradnika u ovoj lokalnoj zajednici sa kojim bih mogao da pomognem građanima. Republički krizni štab naišao je na izuzetno dobru saradnju u Gradišci, Laktašima, Šamcu, Loparama i svim drugim mestima, osim u Bijeljini - istakao je ministar i dodao da mu je žao što je došlo do politizacije, jer je mogla biti sprečena veća šteta.

Kako bi pomogli poljoprivrednicima, resorno ministarstvo isplatilo je, kako su i obećali, premiju za pšenicu i to u toku trajanja žetve. Premija od 500 KM po hektaru je najveća u regionu. Ministar poljoprivrede RS Savo Minić kaže da nikada dosad ovoliki iznos subvencije za pšenicu nije isplaćen.

- Kada tome dodamo regresirano gorivo, reč je o više od 13 miliona KM vezanih za jednu kulturu. Međutim, prinos pšenice apsolutno nije zadovoljavajući i prema trenutnim podacima iz Semberije, Posavine, Lijevče polja, on iznosi od tri do tri i po tone po hektaru - istakao je Minić.

Govoreći o ceni, naveo je da postoji tendencija blagog rasta otkupne cene i da smatra da će ona biti nastavljena tokom žetve.

- Vlada RS nije mogla da utiče na cenu pšenice, kao što to nije mogla nijedna ozbiljna država u Evropi. Iako imamo do sada najveći budžet od 180 miliona KM, ne možemo da izdvojimo najviše za pšenicu, a da zaboravimo voćare, proizvođače povrća i slično - zaključio je Minić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo