VANREDNA SITUACIJA U DELU REPUBLIKE SRPSKE: Otkrivena žarišta svinjske afričke kuge

Novosti online

10. 07. 2023. u 18:43

VLADA Republike Srpske proglasila je danas vanrednu situaciju za područje grada Bijeljina i opština Lopare i Ugljevik zbog pojave i širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja. Iz istog razloga u BiH i dolazi ekspertski tim GF TAD-sa za ovu bolest.

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ДЕЛУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Откривена жаришта свињске афричке куге

Foto Ž. Knežević

Oni će u BiH boraviti od 12. do 14. jula, a cilj misije je prikupljanje podataka i davanje preporuka za upravljanje bolesti.

Odluka o vanrednoj situaciji je donesena na telefonskoj sednici vlade i stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Donošenjem Odluke o proglašenju vanredne situacije za deo teritorije Republike Srpske zbog pojave i širenja zarazne bolesti afričke svinjske kuge, snage za zaštitu i spasavanje iz Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama stavljaju se pod komandu Republičkog štaba za vanredne situacije, osim organizacionih jedinica, koje deluju u koordinaciji sa Republičkim štabom za vanredne situacije, saošteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

U Republici Srpskoj potvrđeno je 75 žarišta afričke svinjske kuge, a izvršeno je neškodljivo uklanjanje 2.350 svinja. Na teritoriji Brčko distrikta potvrđena su 22 žarišta bolesti, a izvršeno je neškodljivo uklanjanje oko 330 svinja. U Federaciji BiH nema prijavljenih slučajeva ove zarazne bolesti.

Radi adekvatnog sprečavanja i širenja bolesti, Kancelarija apeluje na vlasnike svinja da se strogo pridržavaju propisanih mera, posebno biosigurnosnih mera, svako sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah da prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru.

Zajednički centar za kontrolu afričke kuge svinja aktivno nastavlja da prati epidemiološku situaciju na terenu i u skladu s tim preduzima sve potrebne mere po pitanju prevencije, kontrole i suzbijanja ove zarazne bolesti, navodi se u saopštenju Kancelarije za veterinarstvo BiH.

klix.ba

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo