KIRIJA U BANJALUCI DO 2.000 MARAKA! Potražnja za stanovima u najvećem gradu Srpske poslednjih meseci na vrhuncu

Невена Бунић
Nevena Bunić

17. 07. 2023. u 06:45

CENE izdavanja stanova u Banjaluci porasle su u proteklih nekoliko meseci, što je vidljivo na oglasima, gde se mogu naći kirije i do 2.000 maraka, što retko ko može da priušti. Prema rečima agenata za nekretnine, ovakve prostore zakljupljuju uglavnom stranci i poslovni ljudi.

КИРИЈА У БАЊАЛУЦИ ДО 2.000 МАРАКА! Потражња за становима у највећем граду Српске последњих месеци на врхунцу

Foto: N. Bunić

Na internet platformama i u oglasima vidljivo je da su kirije, kao i svi troškovi života veći i da se, u proseku, kreću od 300 do 800 KM, bez uračunatih režija.

Međutim, na oglasima u ponudi ima i onih koji se nude po vrtoglavim ciframa. Tako je nedavno objavljen oglas za kako je navedeno, luksuzan stan u Banjaluci u naselju Nova Varoš, koji se izdaje po ceni od 2.000 KM i to bez PDV. U oglasu je navedeno da je stan trosoban, da se prostire na 125 metara kvadratnih, i da pored svih redovnih elemenata, sadrži i garederober, mašinu za suđe i sušenje veša.

Za oko nam je zapao i stan koji se izdaje po ceni od 1.750 KM u naselju Petrićevac. Navedeno je da stan ima balkon, garažu, klimu, internet, kablovsku, po tri sobe i kupatila, kao i podno grejanje.

Oglasi sa prihvatljivijim cenama preovladavaju u ponudi. Mogu se naći jednosobni stanovi od 300 do 500 KM, dok se dvosobni izdaju od 450 do 600 KM. Kako raste kvadratura i broj soba, tako rastu i kirije. Takođe, stanovi bliži centru grada se izdaju po većim cenama, obično imaju internet, lift, parking- mesto, ponekad klimu, a retko kada i balkon, video-nadzor ili garažu.

Kamin i klavir

U PONUDI stanova za izdavanje u Banjaluci mogu se naći i stanovi koji nude retke i luksuzne sadržaje. Četvorosoban od 150 metara kvadratnih u naselju Borik nudi se po ceni od 1.500 KM, a pored redovnih sadržaja ima i balkon, telefonski priključak, video-nadzor, alarm, kupatilo sa hidromasažnom kadom, kamin pa čak i klavir.

U agencijama za promet nekretninama u Banjaluci rekli su da su trenutno i potražnja i ponuda stanova relativno dobre.

- Cene jesu porasle, ali ne preterano. Zbog novogradnje i ponuda je nešto veća i samim tim cene ne mogu da budu previsoke. Trenuto je dobra potražnja, očekujemo da će biti još veća u predstojećim mesecima zbog studenata - kaže direktor jedne banjalučke agencije za nekretnine Dragan Milanović.

Govoreći o luksuznim stanovima koji se izdaju po četvorocifrenim iznosima Milanović je pojasnio koji ljudi mogu sebi da priušte takav luksuz.

- To su obično poslovni ljudi, često iz bankarskog sektora ili stranci, koji nisu odavde i neko vreme borave u Banjaluci. Ovkavi oglas obično ne "stoje" dugo, ali ne može se ni reći da se ekspresno izdaju - naveo je Milanović.

U agencijama ističu da su zadovoljni potražnjom, koja je veća nego inače u letnjim mesecima. Najčešće izdaju stanove od 50 do 60 kvadrata.

- Cene se obično kreću od 350 do 800 KM, bez režija. Najtraženiji su oni u blizini centra grada, ili ako se radi o studentima, u blizini fakulteta - rekli su u agenciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove