DA POMOGNE IZLEČENJE BOLESNIH: U Ugljevik iz Rusije stigle čestice sveca - moštiju Aleksandra Nevskog (FOTO)

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

12. 09. 2023. u 13:16

U UGLjEVIK su iz Rusije stigle čestice sveca - moštiju Aleksandra Nevskog.

ДА ПОМОГНЕ ИЗЛЕЧЕЊЕ БОЛЕСНИХ: У Угљевик из Русије стигле честице свеца - моштију Александра Невског (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Vernici su danas u Manastiru Svetog Aleksandra Nevskog dočekali episkope zvorničko-tuzlanskog Fotija i Konstantina iz Ruske pravoslavne crkve koji je doneo iz Rusije deo moštiju svetitelja. Oni su potom služili liturgiju na dan praznika ovog svetitelja. Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je, nakon dočeka, da ovakve svetinje privlače i objedinjuju ljude.

- Treba da radimo i dobro činimo i onda će nam Bog dati da napredujemo, da se okupljamo, što nam je potrebno. Politika i druge agende dele, a vera i duhovnost objedinjuju ljude - rekao je vladika Fotije u manastiru koji su podigli pripadnici ruskih mirovnih snaga.

Episkop zvorničko-tuzlanski je naveo da je manastir još u izgradnji i da treba da postane duhovni centar u Eparhiji. Vladika Fotije je rekao da će se pred moštima Svetog Aleksandra Nevskog čitati molitva za bolesne ljude.

Protojerej Srđan Vasiljević, koji 12 godina služi u ovom hramu, rekao je da veruje da će Manastir Svetog Aleksandra Nevskog i dalje biti mesto duhovnog uzrastanja i nacionalnog, kulturnog i svakovrsnog jedinstva srpskog i ruskog naroda.

Proslavi slave manastira prisustvovale su delegacije iz Rusije, Češke i Poljske, prestavnici političkog i društvenog života u regiji.

Foto: V. Mitrić

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić kazao je da je ovaj manastir simbol srpsko-ruskog prijateljstva za koje je izrazio nadu da će biti večno.

- Prijateljstvo i saradnja između srpskog i ruskog naroda se podrazumijeva, a ruskom narodu izražavamo veliku zahvalnost na svemu što čini za srpski narod u teškim vremenima - rekao je Perić.

Osim episkopa zarajskog Konstantina, vikara patrijarha moskovskog i sve Rusije, u ruskoj delegaciji je i političar i naučnik iz Ruske Federacije Sergej Baburin.

Foto: V. Mitrić

Manastir Svetog Aleksandra Nevskog jedini je u Republici Srpskoj koji je sagradio ruski narod i prvi manastir u Ugljeviku. Prvi hram današnjeg manastira Nevski u Republici Srpskoj podigli su pripadnici ruskih mirovnih snaga 1997. godine. Izgrađen je po ugledu na ruske crkve brvnare, a manastirom je proglašen 2020. godine. Nastojateljica manastira je ruska monahinja Filoteja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!