BURNE REAKCIJE U SRPSKOJ NA ODLUKU USTAVNOG SUDA OKO PLAĆANJA STRUJE: Oboren tarifni postupak, ceh plaćaju građani?

D.Curać

02. 03. 2024. u 07:00

ODLUKA Ustavnog suda Republike Srpske da tarife za obračun električne energije koje se primenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom RS, izazvala je burne reakcije. U "Elektroprivredi RS" navode da su zaprepašćeni odlukom koja će se odraziti na poslovanje tog preduzeća, ali da će ceh platiti građani.

БУРНЕ РЕАКЦИЈЕ У СРПСКОЈ НА ОДЛУКУ УСТАВНОГ СУДА  ОКО ПЛАЋАЊА СТРУЈЕ:  Оборен тарифни поступак, цех плаћају грађани?

D. Curać

Generalni direktor ERS Luka Petrović kaže da je Ustavni sud doneo odluku da sada oni, koji su trošili više električne energije plaćaju jeftiniju struju, a ovi koji su, kako ističe, koristili racionalno, plaćaju po većoj ceni.

- Kada se sve sabere, građani koji su neracionalno trošili struju, dobiće sniženje računa za mart, a oni koji su racionalno trošili, dobiće povećanje. U svakom slučaju Regulatorna agencija će sada odrediti povećanje cene, odnosno ispostaviće se jedinstvena cena i za jedne i za druge kupce. Racionalnih kupaca, odnosno kupaca koji imaju normalnu potrošnju ima 86 odsto i njima će se sigurno povećati cena struje, upravo zbog ove odluke suda - rekao je Petrović.

Iz Regulatorne komisije za energetiku RS poručili su da će primeniti presudu ovog suda i predložiti nove mere i odluke.

- Ne ulazeći u suštinu presude, konstatujemo da će zbog ovakve odluke Ustavnog suda RS i ukidanja blok tarifa cena električne energije biti povećana za oko 80 odsto stanovništva. Pojedini članovi odluke Regulatorne komisije a koje je osporio Ustavni sud, imale su za cilj da zaštite kupce sa manjom potrošnjom i nižim standardom - navedeno je u saopštenju Regulatorne komisije RS.

Ne sme doći do poskupljenja!

PREDSTAVNICI Udruženja potrošača "Don" pozdravili su odluku Ustavnog suda RS, a poništenje sporne tarife, kažu, nikako ne sme da dovede do poskupljenja struje.

- Ovde jednim te istim potrošačima šaljemo struju kroz iste žice, a imamo različite tarife, a namera je bila da oni koji potroše više više i plate, ali oni već svakako plaćaju više. U ERS niko ne priča da je ovo bila diskriminacija, nego pričaju koliko će njima biti umanjen prihod - kaže Murisa Marić, predsednica Udruženja "Don".

Na drugoj strani, u listi "Za pravdu i red", tvrde da su od usvajanja ovakvog načina obračuna utrošene električne energije tvrdili da se radi o nezakonitoj odluci i da su blok tarife diskriminacija građana.

- Pre svega, ovo je jedna velika pobeda pred Ustavnim sudom Srpske. Uspeli smo oboriti odluku o novom tarifnom sistemu kojom su oni pokušali naterati narod da što više štedi struju kako bi imali što više električne energije za izvoz na međunarodno tržište i time ostvarili što veći profit - rekao je poslanik liste "Za pravdu i red" u NSRS Đorđe Vučinić.

U opoziciji su najavili i velike proteste građana ukoliko Regulatorna komisija za energetiku RS donese novu odluku kojom će povećati cenu struje za stanovništvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!