NAJMLAĐA SRPSKA ŽRTVA IMALA 17, A NAJSTARIJA 75 GODINA: Obeželena 32. godišnjica hrvatske agresije na Brod

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 03. 2024. u 21:34

U BRODU je danas služen parastos poginulim srpskim borcima povodom 32 godine od agresije Hrvatske vojske na tu lokalnu zajednicu.

НАЈМЛАЂА СРПСКА ЖРТВА ИМАЛА 17, А НАЈСТАРИЈА 75 ГОДИНА: Обежелена 32. годишњица  хрватске агресије на Брод

Foto: Srna

Tokom agresije hrvatske vojske na Brod ubijeno je i na desetine srpskih civila.  Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine.

Tokom 1992. godine u selu Sijekovcu kod Broda izvršen je najveći masakr kada je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Predsednik Predsedništva opštinske Boračke organizacije Zoran Vidić rekao je da je 3. mart u istoriji Broda upisan kao dan kada su Srbi sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod 1992. bili izloženi otvorenoj agresiji iz Hrvatske.

- Tog dana je iz Slavonskog Broda preko mosta u Brod prešao veliki broj dobro naoružanih hrvatskih vojnika sa teškim naoružanjem. Napad na srpsko stanovništvo počeo je na glavnom putu Brod - Derventa, odnosno u Stadionskoj ulici, kada su hrvatsko-muslimanske vojne snage, zajedno sa 108. brigadom Zbora narodne garde zauzele centar grada - podsetio je Vidić.

Dodaje da se pre 32 godine dogodio veliki zločin nad Srbima, da je regularna vojska Hrvatske zauzela centar grada, nakon čega su nastavili progon Srba.

General Lisica prekinuo okupaciju

OKUPACIJA hrvatskih snaga opštine Brod prekinuta je 7. oktobra 1992. godine kada je general Slavko Lisica osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje ove opštine i potisnuo hrvatske snage sa ove teritorije.

- Oni koji nisu izašli iz grada zatvarani su u logore gde su mučeni i ubijani. Posebno je na udaru bio istočni deo grada, od Stadionske ulice, Brodsko polje jedan i dalje srpska sela - izjavio je Vidić.

Napad na Brod 3. marta bio je samo uvod u najsvirepije zločine koji su se tog meseca dogodili na području ove opštine. Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu kada je izamsakrirano na desetine srpskih civila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!