HRVATSKA LAGALA OKO PROPUSNOSTI ZEMLJIŠTA NA TRGOVSKOJ GORI: Šta je pokazalo prvo geološko istraživanje RS kod Novog Grada

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 03. 2024. u 08:00

REZULTATI prvog seta istraživanja na području Novog Grada s ciljem definisanja uticaja skladištenja radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj, pokazuju nivo prirodne radioaktivnosti, istaknuto je u utorak u Banjaluci na prezentaciji ovih istraživanja.

ХРВАТСКА ЛАГАЛА ОКО ПРОПУСНОСТИ ЗЕМЉИШТА НА ТРГОВСКОЈ ГОРИ: Шта је показало прво геолошко истраживање РС код Новог Града

Trgovska gora foto DPozderović

Prvi set istraživanja uradili su Institut za javno zdravstvo RS i Republički zavod za geološka istraživanja, a započeta su 2. oktobra prošle godine na području opštine Novi Grad.

Zamenik direktora Republičkog zavoda za geološka istraživanja Cvjetko Sandić rekao je da prvi preliminarni podaci do kojih su došli pokazuju da nisu baš tačne tvrdnje kolega iz Hrvatske, koji su u svojim studijama naveli da karbonske naslage koje izgrađuju teren oko Novog Grada i Trgovske gore spadaju u hidrogeološke izolatore, što znači da ne propuštaju podzemnu vodu.

- Pretpostavka je da će se u slučaju nekog akcidenta sva ta štetna materija transportovati kroz podzemne tokove. Preliminarna naša istraživanja govore da imamo određena proceđivanja, ali u ovom trenutku ne možemo argumentovano da tvrdimo i radićemo dodatna istražna bušenja i merenja što će biti naš kontraargument da nije sve tako homogeno, već naprotiv heterogeno - rekao je Sandić.

Ugroženo 250.000 ljudi

PROCENA institucija RS i BiH je da bi izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, samo nekoliko stotina metara vazdušne linije od zaštićenog područja Parka prirode "Una", dovelo bi u pitanje opstanak 250.000 ljudi koji žive u 13 opština u slivu reke Une.

Jelena Marinković iz Instituta za javno zdravstvo RS kaže da su takvi rezultati očekivani i da će pomoći u slučaju najgoreg scenarija, a to je da Hrvatska počne odlaganje otpada na toj lokaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!