NIKO NIJE ZATRAŽIO KONCESIJU ZA RUDNIK NA MAJEVICI: Premijer Vlade RS o rudarenju u Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 03. 2024. u 05:00

PROTESTI građana Lopara, Ugljevika i Bijeljine oko mogućeg otvaranja rudnika litijuma na Majevici nisu toliko upalili alarm u Vladi Srpske, koliko je to učinila najavljena tribina u Tuzli pod nazivom "Dolazi nam rudnik litijuma", a tema je između ostalog i rudnik na Majevici. Povodom tribine i rudarenja u Srpskoj oglasio se i premijer RS Radovan Višković, koji je poručio da niko nije pokrenuo zahtev za koncesiju rudnika na Majevici, niti je Vlada razmatrala ta pitanja.

НИКО НИЈЕ ЗАТРАЖИО КОНЦЕСИЈУ ЗА РУДНИК НА МАЈЕВИЦИ:  Премијер Владе РС о рударењу у Српској

Radovan Višković, Foto Vlada RS

- Nije doneta odluka, a sve se priča kao da rudarenje tamo počinje sutra. A, to sve, nije tačno - naveo je Višković.

Istakao je da organizovanje tribina potvrđuje da iza toga stoje strani centri moći, koji to debelo plaćaju.

- I to plaćaju profesore, koji dolaze iz Srbije i iz Federacije BiH. Evo, sada plaćaju i političke partije koje su uključene u te procese - naveo je Višković.

Vlada Srpske će isključivo poštovati reč struke kada je reč o rudarenju na području Majevice - rekao je Višković.

Milijarde evra

PROŠLE godine u oktobru, iz švajcarske kompanije koja je radila istraživanja na Majevici su saopštili da su na teritoriji opštine Lopare pronašli litijum vredan oko 10 milijardi dolara i da su to pokazali rezultati istraživanja terena.

Ističe da je ključ reč struke, a ne politčara i centara moći.

- Ako struka kaže da je rudarenje bezbedno, onda će to biti prihvatljivo. Ako kažu da ima bilo koji segment koji utiče na život građana, onda Vlada Srpske to neće podržati - jasan je Višković.

Inače, Rado Savić, načelnik Opštine Lopare, predao je u februaru Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građana, kojom se protive otvaranju rudnika litijuma na Majevici, kao i Deklaraciju o protivljenju otvaranja rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma na području Lopara.

Savić je rekao da je cilj da se ova inicijativa izdejstvuje do kraja, i suprotstave se nameri otvaranja rudnika.

Tehnologija

PREMIJER RS je podsetio da rudarenje pre 10 do 15 godina i danas nije isto.

- Tehnologija je napredovala. Struka kaže da može da obezbedi zeleno rudarenje, a to znači da nije štetno po okolinu i zdravlje građana. Ako je to moguće, onda ćemo to podržati - kaže Višković.

- Tražimo poslanike da usvoje Deklaraciju jer je najveći deo našeg stanovništva protiv otvaranja rudnika, jer se dovode u opasnost stanovništvo, okolina, reke. Problem je što nemamo poznatu analogiju o otvaranju rudnika litijuma, a imamo investitore u voćarstvu i poljoprivredi kojima se ovim dovodi u pitanje njihov rad - kazao je Savić.

Dodao je da je strah kod građana veliki, jer ovakvih rudnika nema u Evropi.

- Tražimo da NS RS zaduži Vladu da se odustane od ovoga pitanja. Sad je pritisak na našoj lokalnoj zajednici, ali ljudi su ovde najbitniji - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!