PAPRENE CENE POSNIH NAMIRNICA: Vaskršnji post uveliko počeo, a za vernike osim duhovnog predstavlja i materijalni izazov

N. LAZUKIĆ

28. 03. 2024. u 07:30

VASKRŠNjI post uveliko je počeo, a oni koji žele da se uzdrže od mrsne hrane moraće da izdvoje više novca, jer su cene ribe, ali i povrća i voća povećane i previsoke za prosečan džep potrošača u Srpskoj.

ПАПРЕНЕ ЦЕНЕ ПОСНИХ НАМИРНИЦА: Васкршњи пост увелико почео, а за вернике осим духовног представља и материјални изазов

Foto: Free Images Pixabay

Tako je post za vernike, osim duhovnog, i materijalni izazov, jer svojim finansijama ne mogu da pokriju visoke cene tih namirnica.

Na banjalučkoj Tržnici očišćeni šaran može se kupiti za 17 KM, a zamrznuti za oko 13 KM. Očišćena pastrmka je 13 do 14, a zaleđena 11 KM. Oslić fileti se mogu naći za 14 KM, a najskuplji je losos koji košta 53 KM.

- Penzioneri ribu kupuju samo kad im novčanik dozvoli, a mlađi ljudi nešto češće - kaže jedna od vlasnica ribarnice na banjalučkoj Tržnici.

U banjalučkim marketima je nešto malo povoljnija situacija, pa se zaleđeni fileti oslića mogu naći za 16 KM, koliko staje i dimljeni losos. Riblji štapići su pet do šest KM za kilogram...

Korpa

PREMA podacima iz sidikalne potrošačke korpe, koja je ovog januara iznosila 2.577 KM, samo na troškove prehrane otpada 45 odsto ili 1.168 KM. Ako je prosečna neto plata oko 1.300 KM, jasno je da jedna zarada odlazi samo na troškove ishrane, a druga za ostale izdatke.

- Trgovci uvek koriste priliku za ekstrazarade, tako da povećanje cena posnih namirnica ide u skladu sa vaskršnjim postom - kaže Dušan Srdić iz Udruženja za zaštitu potrošača "Reakcija".

Pojedini građani priznaju da poste samo prvu sedmicu ili dve, jer nisu u mogućnosti drugačije, ali ima i oni koji, uprkos poskupljenjima, striktno poste ceo post.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)