LAKŠE UZ "PONOSNU KARTICU": Projekat u Srpskoj sa 10.500 korisnika spas višečlanim porodicama

T. CVIJETIĆ

15. 04. 2024. u 05:00

PROJEKAT "Ponosna kartica" uveliko se realizuje u Srpskoj. Kartica je namenjena porodicama sa troje i više dece, glasi na majku, a njome se ostvaruju popusti na usluge i proizvode kod brojnih preduzeća i firmi u RS. Predsednik Fondacije "Za porodicu" Dragan Dakić kaže za "Novosti" da ovaj projekat obuhvata 32 lokalne zajednice iz RS, gde se uključilo čak 300 privrednika kako bi višečlanim porodicama olakšali svakodnevicu.

ЛАКШЕ УЗ ПОНОСНУ КАРТИЦУ: Пројекат у Српској са 10.500 корисника спас вишечланим породицама

Foto: S.M.

- Putem projekta "Prijatelji porodice" oko 10.500 porodica iz Srpske ostvaruje popuste prilikom kupovine roba i usluga kod partnera u svim segmentima potrošačke korpe uz "ponosnu karticu". Uz to, Fondacija je u saradnji sa Društvom psihologa RS pokrenula onlajn psihološko savetovalište u čiji rad je uključeno oko 20 psihologa sa neophodnim licencama. Savetovalište nudi širok spektar besplatnih radionica, ali i individualnih sesija - govori Dakić.

Fondacija je pokrenula i obrazovnu onlajn platformu koja nudi širok spektar kurseva, obuka i treninga, ali i programe podrške u savladavanju gradiva za sve školske predmete svih nivoa obrazovanja. Dakić je napomenuo da je UO Fondacije odlučio da zbog opšte društvene korisnosti učini obe platforme dostupne svim građanima.

"Ponosne kartice" od 1. januara 2023. važe i u Srbiji u brojnim lokalnim zajednicama kod više stotina partnera.

- Naši korisnici su posebno zadovoljni popustima na sadržaje koji su zanimljivi najmlađima kao što su Beo-zoo vrt, avantura parkovi i slično - kazao je Dakić.

Inicijativa za zakon o majci

MILADIN Gotovac dodaje da se Udruženje "Četiri plus" zalaže za zakon o majci, kojim bi se uveo materinski dodatak na koji ostvaruje pravo svaka majka rođenjem deteta do 18 godine. Pravo ostvaruje majka koja je državljanka BiH sa entitetom RS, a novčani iznos bi iznosio 10 odsto prosečne plate u RS za predhodnu godinu po detetu za zaposlenu majku, i 20 odsto za nezaposlenu.

- Inicijativa za donošenjem Zakona o majci je upućena resornom ministarstvu, Vladi RS i predsedniku Narodne Skupštine - kazao je Gotovac.

Fondacija "Za porodicu" je pokrenula i kampanju "Svi su naši đaci svetosavci", gde su roditeljima u višečlanim porodicama obezbeđeni besplatni kursevi iz engleskog i matematike.

Predsednik Udruženja "Četiri plus" Miladin Gotovac kaže da zagovaraju sistemsko rešenje bilo kakvog oblika pomoći višečlanim porodicama.

- Od posebnog je značaja da se kartice mogu koristiti u više prodajnih kuća i da je obuhvaćen širok spektar proizvoda, uključujući i gorivo - ističe Gotovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)