STRANCI SU SUVIŠNI U PREGOVORIMA: Reakcije nakon što je Evropski savet podržao otvaranje pregovora EU sa BiH

Невена Бунић
Nevena Bunić

23. 03. 2024. u 06:00

EVROPSKI savet je u četvrtak uveče, nakon višečasovnog zasedanja, dao "zeleno svetlo" BiH za otvaranje pregovora sa EU. Dok evropski lideri čestitaju građanima BiH, u Srpskoj pozdravljaju tu odluku, ali ističu da u procesu evrointegracija treba biti oprezan i da je pred BiH dosta posla.

СТРАНЦИ СУ СУВИШНИ У ПРЕГОВОРИМА: Реакције након што је Европски савет подржао отварање преговора ЕУ са БиХ

Foto AP

U zaključku koji je Evropski savet usvojio na preporuku Evropske komisije, stoji da je BiH napredovala u procesu reformi u zadnjih godinu dana više nego u zadnjih 10 godina.

Predsednik RS Milorad Dodik, pozdravio je ovu odluku, istakavši da je to priznanje svim građanima i političkim snagama koje se zalažu za jačanje međusobnog poštovanja, dogovora i kompromisa između Srba, Bošnjaka i Hrvata. Istakao je da je BiH test postojanja same Evropske unije.

- Stav Evropskog saveta da dejtonska BiH, sa dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, može da bude član EU pokazuje da unutrašnja struktura BiH nije smetnja. BiH je po mnogo čemu "mala EU", test njenog postojanja u prvoj polovini 21. veka. U srcu Evrope nalazi se država koja može opstati samo ako se gradi na način na koji su mir i ekonomski prosperitet posle rata projektom EU izgradile države članice - naveo je predsednik Srpske.

Dodik je istakao da put BiH ka članstvu u EU neće biti lak.

- Srpska je svesna ključnog doprinosa koji je dala da se ova odluka donese. Pred svima nama u BiH je još mnogo posla. Dokazalo se da su stranci, njihovi komesari ambasadori i lažni visoki predstavnici suvišni za naše odnose i uvreda za naše narode. Jer za ovih godinu dana uradili smo nikad više. I uradili bismo još više da kojekakvi smutljivci nisu videli lične interese u tome da nas koriste u geopolitičkim igrarijama - podvukao je Dodik.

Vetar u leđa političarima

MINISTAR spoljnih poslova u SM BiH Elmedin Konaković rekao je da je odluka Evropskog saveta, vetar u leđa domaćim političarima.

- Zaključak kaže pregovori se otvaraju i tačka. To je to. Nema novih uslova ni priče o 14 uslova. To je novo relaksirajuće stanje da se reši zakon o sudovima, Apelaciono veće i ostalo. Brzo će to biti finalizirano, pogotovo sada kada smo dobili vetar u leđa - rekao je Konaković.

Ministar za evropske integracije RS Zlatan Klokić podržava odluku Evropskog saveta, ali smatra nelogičnim da se u zemlji u kojoj nije ugašena kancelarija OHR-a dodeljuje status pregovarača.

- Ukoliko se ostavi po strani euforija, ovom BiH ipak nije dobila sve što je tražila, jer je datum otvaranja pregovora i dalje nepoznanica. Iako za korak bliža ulasku u EU, BiH će, nažalost svih njenih građana, i dalje morati da funkcioniše pod skutima stranog protektora - ukazao je Klokić.

S druge strane, dodao je Klokić, odluka Evropskog saveta o otvaranju pregovora je ubrzana.

- To je rezultat geopolitičkih dešavanja u svetu, proširenje je postalo strateška nužnost. Neophodno je prvenstveno rešiti pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, i bez odlaganja pristupiti zatvaranju kancelarije Visokog predstavnika u BiH - podvukao je Klokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!