POLJOPRIVREDNICI U LJUBINJU PROMENILI UZGOJ KULTURA: Luk umesto duvana

D.Curać

02. 04. 2024. u 05:00

OPŠTINA Ljubinje decenijama bila je poznata po uzgajanju duvana, ali poljoprivrednici iz tog kraja u sve većem broju sada se opredeljuju za sadnju crvenog i belog luka koji je postao dominantna poljoprivredna kultura tog kraja.

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ У ЉУБИЊУ ПРОМЕНИЛИ УЗГОЈ КУЛТУРА:  Лук уместо дувана

D. Curać

Prema sadašnjim procenama, čak 10 posto obradivih površina zasađeno je crvenim i belim lukom, odnosno oko 25 hektara, što je najviše u poslednjih 10 godina. Potražnja i cena variraju od godine do godine.

 

- Poslednjih godina sve više se sadi luk i znatno je smanjena površina pod duvanom. Narod traži kulture koje bi zamenile duvan, a budući da je prošle godine luk prodat po povoljnoj ceni, sve veći broj poljoprivrednika ove godine odlučuje se na njegov uzgoj - rekao je šef Odsjeka za privredu u opštini Ljubinje Dragoljub Sorajić.

Osim povoljne cene, uzgajivačima luka u Ljubinju naruku idu relativno povoljni klimatski uslovi i solidni prinosi.

Slobodan Topalović sa uzgojom luka počeo je pre osam godina, a u martu ove godine zasadio je 15 dunuma.

Nema otkupa

OTKUPA luka još uvek nema, pa svi viškovi završe na veletržinici ili na zelenim pijacama u Hercegovini. Ulaganje po dunumu je od 800 do 1.100 KM. Prema trenutnim podacima, oko 80 porodica u Ljubinju ove godine se odlučilo za uzgoj luka.

- To je najlakša prodaja. Danas se izvadi, sutra odmah na pijacu, nema skladištenja, nema čuvanja - kaže Topalović.

Proizvođači posebno ističu prošlu godinu, kada se tražio kilogram više, a cena je bila od 1,3 do 1,5 feninga po kilogramu. Površine pod lukom manje su u odnosu na optimalne, zato što u Ljubinjskom polju ne postoji navodnjavanje.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)