NOVE KLADIONIČARSKE PREVARE U TREBINJU: Uzimali novac za lažne rezultate

D.Curać

13. 04. 2024. u 08:30

POLICIJSKA uprava Trebinje je Okružnom javnom tužilaštvu podnela je još jedan izveštaj protiv osumnjičenih M. Z., D. M. i A. V. za krivična dela prevara i pranje novca, jer su preko društvenih mreža razrađenom šemom varali ljude u vezi sa rezultatima utakmica i tako pribavili 166.365 KM.

НОВЕ КЛАДИОНИЧАРСКЕ ПРЕВАРЕ У ТРЕБИЊУ:  Узимали новац за лажне резултате

Foto PU Trebinje

Policija u Trebinju ih tereti da su putem društvenih mreža kreirali profile i varali ljude rezultatima sportskih utakmica koji su im uplaćivali novac.

- Oni se sumnjiče da su od 2018. do kraja 2021. godine na društvenoj mreži "Instagram" kreirali profile na kojima su lažnim prikazivanjem činjenica u vezi sa rezultatima sportskih utakmica dovodila u zabludu druga lica koja su im uplaćivala različite novčane iznose. Nakon provera policijski službenici su utvrdili da su osumnjičena lica u navedenom vremenskom periodu zaradila 166.365KM - navode iz policije.

Dakle, vrbovali su ljude preko društvenih mreža, dovodili ih u zabludu da će osvojiti veliki novac, i zahtevali od njih da im se uplati novac. Tako je, kako su u policiji pojasnili, M. Z. zaradio 68.400 KM, D. M. - 66.615 KM, a A. V. - 31.350 maraka.

Pre nešto više od mesec dana PU Trebinje i Jedinice za visokotehnološki kriminalitet MUP RS realizovali su akciju "Iks bon", u okviru koje su lišili slobode B. H., M. Z., I. Ć., S. B., N. Š. i M. M.

Bonove uplaćivali pod pretnjom

U AKCIJI "Iks bon" načelnik PU Trebinje Siniša Laketa otkrio je način kako su osumnjičeni došli do novca.

- Putem društvenih mreža su slali određene lažne "iks bonove" koje su drugi pod pretnjom uplaćivali i na taj način pribavljali određenu protivpravnu imovinsku korist, a koristeći pretnju kao način da to urade - rekao je Laketa.

- B. H. iz Mostara i M. Z. iz Trebinja se sumnjiče da su za sebe ili druga lica pribavljali protivpravnu imovinsku korist prikazivanjem lažnih činjenica putem društvenih mreža, a u vezi sa rezultatima sportskih utakmica i upućivanjem pretnji. Na taj način su dovodili u zabludu oštećena lica da im više puta uplate "Iks bon" na njihova imena ili na imena lica inicijala S. P., I. Ć., S. B., N. Š. i M. M. - naveli su tada u PU Trebinje.

Tom prilikom izvršeni su pretresi na šest lokacija u Trebinju, Čapljini, Mostaru i Foči, a oduzeto je 11 mobilnih telefona, laptop, tablet, više SIM kartica, dve memorijske kartice, četiri bankovne kartice i drugi predmeti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)