DAN POBEDE: Počast borcima u Donjoj Trnovi kod Ugljevika

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

09. 05. 2024. u 17:09

U MEMORIJALNOM kompleksu u Donjoj Trnovi polaganjem venaca i odavanjem počasti žrtvama fašističkog terora obeleženo je 79. godina od pobede nad fašizmom.

ДАН ПОБЕДЕ: Почаст борцима у Доњој Трнови код Угљевика

foto v mitrić

Predsednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR/ u Ugljeviku Ratko Đurković, organizator današnje manifestacije rekao je da se na ovaj način neguje kultura sećanja na sve žrtve fašističkog terora.

- Na spomen-pločama u Donjoj Trnovi upisano 3.278 od kojih je 2.200 Vojvođana, a ovaj spomenik simboliše zajedničku borbu naroda iz Istočne Bosne i Vojvodine-rekao je Đurković.

Ponovo je na sceni, pominje Đurković, borba protiv fašizma.

- Ruski narod i danas vodi borbu protiv povampirenog fašizma u Ukrajini-naglasio je Đurković.

On je dodao da je memorijalni kompleks u Donjoj Trnovi mesto sećanja na važne istorijske događaje, kao što je velika pobeda nad fašizmom.

Zajedno sa brojnim delegacijama, venac je položio i zamenik vojnog atašea ambasadora Ruske Federacije u BiH major Stjepan Jedeljkin koji je istakao da se danas odaje počast svim žrtvama koji su po cenu sopstvenog života oslobodili Evropu od fašizma. U ime opštine Ugljevik venac su položili odbornik u Skupštini opštine Ugljevik Predrag Vujević i predsednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković.

Vujević je istakao da je Srbima i Rusima slobodarstvo u krvi.

- Fašizam je najveća pošast koja se desila u 20 veku, kada je Nemačka pokušala da istrebi više naroda, pre svega jevrejski narod pa zatim i slovenske narode-rekao je Vujević.

Dvadeseti vek je vek stradanja, podsetio je Vujević i naglasio da je nad srpskim narodom učinjen genocid.

- Na prostoru zloglasne Nezavisne države Hrvatske je postojao jedini logor za decu u Jadovnu a 18.000 dečaka i devojčica je na svirep način ubijeno samo zato što su bili Srbi-rekao je Vujević.

Dan pobede nad fašizmom obeleežava se 9. maja u znak sećanja na taj dan 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke, čime je završen Drugi svEtski rat u Evropi, koji je u istoriji čovečanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod bio je predvodnik borbe protiv fašizma na prostoru bivše Jugoslavije i podniE najveće gubitke, a Sovjetski Savez dao je najveći doprinos u slamanju fašizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)