GODIŠNJE 34 MILIONA ZA LEČENJE: Sve više obolele dece u Srpskoj od dijabetesa tipa 1

Novosti online

30. 05. 2024. u 06:45

DIJABETES je jedna od vodećih bolesti modernog doba. U Srpskoj je dosada registrovano 600 obolele dece do 18 godina koja boluju od dijabetesa tip 1, dok od dijabetesa tipa 2 najčešće obolevaju starije osobe. U odnosu na prošlu godinu, primetan je sve veći broj obolelih, najčešće zbog nepravilne prehrane, smanjene fizičke aktivnosti i gojaznosti, kazala je Jelena Škrbić Radić iz Udruženja "Diabetno1".

ГОДИШЊЕ 34 МИЛИОНА ЗА ЛЕЧЕЊЕ: Све више оболеле деце у Српској од дијабетеса типа 1

Foto: Shutterstock

Iz Udruženja poručuju da se dosta može uraditi na podizanju svesti stanovništva kroz edukacije o prevenciji i zdravom načinu života.

- Obolelima od dijabetesa tip 1 i 2 potrebna je bolja edukacija, psihološka podrška, banjsko lečenje, dostupnost endokrinologa - rekla je Jelena Škrbić Radić.

Dodaje da je dijabetes bolest koja se mora držati pod kontrolom, jer se samo tako mogu izbeći komplikacije koje nosi ta bolest (kardiovaskularne bolesti, oštećenje oka, bubrega, gangrene...).

Senzori za merenje šećera su nešto što obolelima uvek treba, a inače su veoma skupi, pa je tom prilikom Grad Banjaluka donirao određenu količinu senzora.

Oslobođeni plaćanja

OBOLELI od dijabetesa u RS spadaju u kategoriju osiguranih lica za koja obavezno zdravstveno osiguranje finansira širok spektar prava i to u potpunosti, budući da su oslobođeni plaćanja participacije kod lečenja osnovne bolesti, kao i njenih komplikacija.

- Pokrenuli smo inicijativu "Za život sa manje boli" kako bi svi oboleli dobili pravo na besplatne senzore. Jedan senzor košta 140 KM i traje 14 dana, mesečno su potrebna dva, tj. 27 senzora godišnje - ističe Jelena Škrbić Radić.

Banjaluka je 12. opština koja je odlučila da pomogne osobama sa dijabetesom tip 1 od 18. do 26. godine i trudnicama sa iznosom od 280 KM mesečno.

- Grad Banjaluka je obećao ukidanje starosne granice i da će svi oboleli od dijabetesa tip 1 imati pravo na pomoć Grada - kaže naša sagovornica.

FZO Srpske za obolele u potpunosti finansira insuline i druge lekove sa listi lekova Fonda, trakice za merenje šećera, špriceve, igle, aparate za brzo određivanje glukoze u krvi... Godišnji trošak Fonda samo za lekove i potrošni materijal za obolele od dijabetesa je oko 34 miliona KM, ne računajući lečenja i drugo. U odnosu na 2016, izdvajanja za ove namene su povećana za 50 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVO: Hiljade ustaša došlo na Hrvatska - Italija! I žene, i starci, svi pevaju strašne stihove!