ŠMIT UVREDIO SRPSKE ŽRTVE JASENOVCA, DONJE GRADINE I KOZARE: Srpska osuđuje paradiranje predstavnika OHR

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 05. 2024. u 20:30

PARADIRANjE uz vence i slikanje Kristijana Šmita, kojeg Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, na Kozari i u Donjoj Gradini ovog vikenda, još jedan je šamar srpskim žrtvama stradalim u genocidu od strane nacističke Nemačke i NZD.

ШМИТ УВРЕДИО СРПСКЕ ЖРТВЕ ЈАСЕНОВЦА, ДОЊЕ ГРАДИНЕ И КОЗАРЕ: Српска осуђује парадирање представника ОХР

UVREDA Kristijan Šmit u Donjoj Gradini foto OHR

Šmit je dolaskom na mesta gde je počinjen genocid nad srpskim narodom i gde leže kosti više od pola miliona Srba, uz poruku "nikad više Jasenovac, nikad više Srebrenica, nikad više Aušvic", pokušao da izjednači Srebrenicu sa najvećim srpskim stratištem žrtava genocida u Jasenovcu, poruka je iz RS.

Takođe, Šmitu je poručeno da jedna upljaljena sveća za stotine hiljada Srba ubijenih u Donjoj Gradini, Jasenovcu i na Kozari neće izbrisati njegove stavove protiv srpskog naroda i Srpske, kao ulogu u pokušaju da se Srbima udari pečat genocidnog naroda!

Predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić kaže da Šmit nastavlja da provocira Srbe i minimizira naše žrtve.

- Svesni da Rezolucija nije prošla onako kako su planirali, zapadni ambasadori su naložili Šmitu da priča o Srebrenici. Jasenovac i Srebrenica se ne mogu porediti i to Šmit vrlo dobro zna, ali on svesno soli naše rane i na taj način vređa naše žrtve. Svojim ponašanjem nije dostojan da se pokloni pred srpskim kostima - rekao je Kojić.

Dodao je da je Šmit dolaskom u Jasenovac mogao da vidi razmere stvarnog genocida koji su počinili oni koji su zagovornici Rezoluciji o Srebrenici, a šta se u Srebrenici desilo rekli su najveći autoriteti iz te oblasti.

Nenad Stevandić, predsednik NS RS, izjavio je da je dolazak Šmita na Kozaru i Donju Gradinu, strašno licemerje, a pogotovo dolaziti na takva mesta nakon što je nosio venac na grob nacističkog pilota Vernera Moldersa.

Karan: Pere obraz svoje države

MINISTAR unutrašnjih poslova RS Siniša Karan rekao je da Rezolucija o Srebrenici neće doneti ništa dobro BiH, kao ni potez Šmita koji je obilazio stratišta srpskog naroda, a dolazi iz zemlje koja je odgovorna za milione stradalih Srba, Jevreja i drugih naroda u prošlom veku.

- Na ovaj način turista Šmit želi da preko žrtava opere svoj i obraz svoje države, kao inicijatora donošenja jedne nesrećne rezolucije - izjavio je Karan.

- Uvredio je sve žrtve u Gradini i Kozari, jer se zalagao za rehabilitaciju ljudi koji su te zločine činili - rekao je Stevandić.

Delegat u Domu naroda PS BiH Radovan Kovačević izjavio je da Šmitu nije mesto na Kozari ni u Donjoj Gradini, kao što mu nije mesto ni u BiH s obzirom na to da je odavao poštu ljudima iz nacističkog sistema koji su ubijali Jevreje i Srbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRŽALA JE NJEGOVU GLAVU U KRILU DOK JE UMIRAO: Lični život DŽeki Kenedi je bio obeležen tragedijama