SDS SE ŽALIO APELACIJI: Sramotna odluka CIK BiH da odbije prijavu za izbore

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 06. 2024. u 15:43

SRPSKA Demokratska stranka uložila je žalbu Apelacionom odeljenju Suda BiH na odluku Centralne izborne komisije CIK/BiH koja je odbacila prijavu ove stranke za izbore.

СДС СЕ ЖАЛИО АПЕЛАЦИЈИ: Срамотна одлука ЦИК БиХ да одбије пријаву за изборе

Foto SM

 SDS je zabranjeno da izlazi na izbore jer se nalaze na američkoj crnoj listi i zato što su joj blokirani bankovni računi, odnosno ne može da ima račune u bankama u BiH, a kojima je zabranjeno da posluju sa osobama ili pravnim licima koji su na američkim crnim listama. Ipak Milan Miličević, predsednik SDS, poručio je da će SDS izaći na oktobarske izbore, i dodao da postoji način da SDS pod svojim grbom, zastavom i članstvom koje podržava ideju stranke - to učini.

- SDS izlazi na izbore i to ne treba da je upitno. Naši kandidati za načelnike i gradonačelnike su u 95 odsto lokalnih zajednica već poznati, naše odborničke liste su u najvećoj meri već formirane - rekao je Miličević u nedelju nakon sednice proširenog Predsedništva stranke.

On očekuje pozitivno rešenje Suda BiH, ističući da se žalba, koja je uložena u predviđenom roku, bazira na zakonu i ljudskim pravima koja se tiču slobode političkog delovanja i izražavanja stavova, shodno demokratskim principima koji važe svuda u svetu.

Potpredsednik SDS Ognjen Bodiroga smatra da je greška to što je SDS predložio ove članove CIK među kojima su Srbi koji su se "drznuli da pokušaju da ugase ono što je stvoreno da bi se zaštitio narod na ovim prostorima i spasao od uništenja".

Iako su sve partije iz Srpske bile u vlasti na čelu sa SNSD ili opozicione osudile potez CIK da SDS zabrani izlazak na izbore, iz SNSD ne prihvataju izjave iz SDS da su oni krivci za potez CIK.

Obrazloženje odluke CIK

CENTRALNA izborna komisija BiH odbacila je prijavu SDS-a za učešće na lokalnim izborima u oktobru jer, kako je rečeno, ne ispunjava propisane uslove. Kako navode račun stranke za finansiranje kampanje otvoren je na fizičko lice.

Potpredsednik SNSD Željka Cvijanović rekla je da, iako su na sasvim različitim političkim pozicijama, zaista joj je žao što je SDS suočen sa problemima u vezi sa izlaskom na izbore, ali izjave predsednika SDS Milana Miličevića, osim što su besmislene i nimalo pametne, i krajnje su bezobrazne.

- Miličević očigledno ne sme da imenuje stvarnog krivca, pa zato stvara imaginarne. Valjda Miličević zna da SDS na listu OFAK nisu stavili ni SNSD niti Agencija za bankarstvo Republike Srpske - naglasila je Cvijanovićeva komentarišući izjavu Miličevića da je "SNSD je preko svoje Agencije za bankarstvo naredio bankama u Republici Srpskoj da SDS ne može imati račun". Ona je navela da prema Miličevićevoj antilogici ispada da su funkcioneri SNSD prvo sami sebi pogasili bankovne račune, da bi onda mogli ugasiti i SDS što je krajnja nebuloza.

- Neka se Miličević obrati američkoj ambasadi, a onda i bankama i upita ih po kojem zakonu ili sudskoj presudi su to učinile, umesto da iznosi ovakve patetične izmišljotine - rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!