JOŠ BOLE RANE IZ KORIĆKE JAME: Održan pomen za 134 Srbina - žrtava muslimanskih ustaša 1941. godine

D.Curać

03. 06. 2024. u 17:39

KOD Korićke jame, na putu između Bileće i Gacka, u koju su ustaše, pre 83 godine, po dosad prikupljenim podacima, bacile 134 Srbina, služena je liturgija.

ЈОШ БОЛЕ РАНЕ ИЗ КОРИЋКЕ ЈАМЕ: Одржан помен за 134 Србина - жртава муслиманских усташа 1941. године

D. Curać

Podsetimo, muslimanske ustaše iz susedne Fazlagića Kule, u noći između 3. i 4. juna 1941, u jamu su bacali ubijene Srbe iz Korita i okolnih sela, čiji su posmrtni ostaci izvađeni 1953. - uz slutnju da je broj žrtava bio znatno veći. Najstariji stradalnik bio je Jevto Svorcan (80), a najmlađi Kosta Glušac (14).

- To se nikada ne sme zaboraviti, da se nikome ne bi ponovilo - istakao je jedan od potomaka žrtava, Miloš Svorcan.

 

D. Curać

 

Marku Glušcu u Korićku jamu bačeni su deda i još petnaestak srodnika, koje su zločinci iz gatačke Kule na prevaru okupili, navodno na neki sastanak, pa pobili...

Zamenik načelnika Opštine u Bileći, Nikola Bajović, uz amanet da treba negovati kulturu sećanja, kaže da Korićka jama predstavlja jedno od najvećih stratišta srpskog naroda u Hercegovini, za koji ne samo da niko nije odgovarao, već je i istina o zločinu dugo bila prikrivana.

Zato je prvo spomen-obeležje ovde podignuto tek 1966. godine, a 1991. na spomenik je postavljena skulptura, rad akademskog vajara Nandora Glida iz Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!