ŽURBA ALIBI ZA BLOKADU: Propala bošnjačka inicijativa u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 06. 2024. u 19:58

DOM naroda Parlamentarne skupštine BiH nije danas, po hitnom postupku, usvojio izmene i dopune Poslovnika o radu koje je predložio predsedavajući Kemal Ademović.

ЖУРБА АЛИБИ ЗА БЛОКАДУ: Пропала бошњачка иницијатива у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ

FOTO: Radio Sarajevo

 "Za" je bilo pet delegata, protiv ih je glasalo devet, dok je jedan bio uzdržan, pa je propao pokušaj bošnjačkih političara da Dom naroda ubuduće raspravalja samo o predlozima zakona koji su, kako su napisali sarajevski političari, usklađeni sa Ustavom BiH!

Pomenuta inicijativa usledila je posle martovskog uvođenja u redovnu proceduru Zakona o Ustavnom sudu BiH, na predlog srpskog delegata Želimira Neškovića, kojim se - između ostalog - traži odlazak stranih sudija iz pomenutog tela. Kada se ovaj zakon našao pred delegatima u Domu naroda, bošnjački predstavnici su pobegli sa sednice i nove nisu zakazivane sve dok se nije pojavila njihova inicijativa za izmenu Poslovnika...

- Zahtev za izmene i dopune po hitnoj proceduri je klasična obmana javnosti, a Predlog zakona o Ustavnom sudu BiH bio je potpuno legalno i legitmno u Dnevnom redu sednice koju su bošnjački delegati napustili - izjavio je predsedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Sredoje Nović.

Delegat Kluba srpskog naroda Snježana Novaković Bursać istakla je da Klub Bošnjaka u Domu naroda pokušava - na bazi lične procene sadržaja - da ograniči pravo da se neki akt nađe u proceduri. A, Radovan Kovačević, takođe srpski delagat, govoreći o sednici Doma naroda, smatra da je ona bila alibi za činjenicu da su duže od dva i po meseca bili u potpunoj blokadi.

- Kada su članovi Kluba bošnjačkog naroda napustili poslednju, redovnu sednicu, nije bilo kvoruma i time su potpuno blokirali Dom naroda i Parlamentarnu skupštinu, jer rad Predstavničkog doma onda ne znači ništa. Tako su blokirali i BiH - zaključio je Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto