"DOBOJU NIJE BILO SPASA": Željka Cvijanović svedočila u banjalučkom Okružnom sudu o katastrofalnim poplavama 2014.

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 06. 2024. u 18:26

KATASTROFALNIM poplavama u maju 2014. bilo je zahvaćeno 48 odsto stanovništva Republike Srpske, a ukupna šteta premašila je godišnji budžet RS i procenjena je na oko 2,4 milijarde maraka - izjavila je danas u banjalučkom Okružnom sudu srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

ДОБОЈУ НИЈЕ БИЛО СПАСА: Жељка Цвијановић сведочила  у бањалучком Окружном суду о катастрофалним поплавама 2014.

SRNA

Ona je saslušana kao svedok odbrane u procesu protiv nekadašnjeg gradonačelnika Doboja Obrena Petrović, i bivšeg šefa Odseka Civilne zaštite u tom gradu Milka Vidakovića.

Optužnicom, njima se na teret stavlja izazivanje opšte opasnosti, odnosno da su propustili da sprovedu potrebne mere i upozore građane na dolazak poplavnog talasa, čime su izazvali opasnost za život ljudi i imovine, i što je dovelo do smrti 11 žitelja Doboja.

- Zbog velikih padavina, svako je mogao da očekuje poplave. Mnoge preventivne radnje su već preduzimane, ali ono što nas je tada zadesilo bilo je izašlo iz svih okvira. To je bila katastrofa! Viša sila. Toliko ekstremno i vanredno, da to niko nije mogao da predvidi i predupredi - izjavila je Željka Cvijanović koja je, u maju 2014. obavljala funkciju predsednice Vlade RS.

Na pitanje da li je angažman Republičkog štaba bio uzrokovan nepostupanjem onog lokalnog, u Doboju, odgovorila je: Apsolutno ne!

- Lokalna zajednica već je bila odradila svoj deo posla... Oni su prvi na potezu, a potom se uključuje Republički štab. Njima nemam šta da zamerim jer se sve odigralo munjevitom brzinom. Na to, jednostavno, niko ne može da vas upozori - zaključila je Željka Cvijanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto