ZASEDAO LOKALNI PARLAMENT U BIJELJINI: Grad diže cene parkinga, a javne ustanove i dalje bez novca iz budžeta

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

05. 06. 2024. u 20:18

Skupština grada Bijeljina danas je protekla je u znaku izlaganja direktora javnih preduzeća i ustanova, koji su istakli velika dugovanja grada Bijeljina prema njima, iz prethodne i iz ove godine, iako su pravili obaveze u skladu sa usvojenim budžetskim okvirom.

ЗАСЕДАО ЛОКАЛНИ ПАРЛАМЕНТ У БИЈЕЉИНИ: Град диже цене паркинга, а јавне установе и даље без новца из буџета

foto v mitrić

Ta dugovanja, kako je ocenjeno,"u značajnoj meri ugrožavaju dalji rad i funkcionisanje ovih ustanova i preduzeća, radnička prava zaposlenih i slično". Kako je rečeno, posebno je zabrinjavajuće to da je među tim ustanovama i JZU ,,Dom zdravlja“ Bijeljina, kom grad duguje oko 1.3 miliona KM za funkcionisanje i oko 500 000 KM za rekonstrukciju ambulanti, čime je ugrožena primarna zdravstvena zaštita ovdašnjih ljudi.

Pored izveštaja javnih ustanova i preduzeća, od tačaka dnevnog reda koje su razmatrane i usvojene posebno treba istaći predloge odluka o usvajanju regulacionih planova ,,Industrijska zona IV" i ,,Agro - tržni centar" Bijeljina, predlog odluke o obezbeđivanju garancije od banke za sprovođenje postupka eksproprijacije za takozvani ,,Drinski nasip", predlog odluke o zajedničkom ulaganju kojim će biti izgrađen dečji vrtić na mestu "starog buvljaka", predlog odluke o utvrđivanju udruženja od opšteg interesa, prdlog odluke o subvencionisanju nabavke seoskih imanja za mlade, kao i planovi i programi koje se tiču dezinsekcije, deratizacije i suzbijanja zaraznih bolesti, kao i investicije u vodoprivredne objekte.

Na predlog gradonačelnika, usvojen je i predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o javnim parkiralištima u gradu Bijeljina, kojim je uvedena nova zone ,,Centar" u užem jezgru grada, koja će koštati 1,50 KM po satu, dok će će cena ,,Crvene" zone povećati sa 1.00 KM na 1.20 KM, a ,,Plave" zone sa 0,50 KM na 0,60 KM. Takođe, doći će i do proširenja broja parking mesta koja su obuhvaćena naplatom parkinga, time što će i naplatu parkinga biti uključen i parking kod Saborne crkve i parking kod nove autobuske.

Predlagač je predlog obrazložio time da su objekti republičkih i lokalnih institucija smešteni u užem jezgru grada, te da je potrebno omogućiti većem broju korisnika da zadovolje svoje administrativne i poslovne potrebe, što će se omogućiti kroz uvođenje nove zone ,,Centar" i više cene u odnosu na ostale zone. Takođe, predlagač je istakao da su postojeće cene formirane 2007. i 2014. godine, te da trenutno imajući u vidu inflaciju, povećanje cene rada i sve druge faktore, ne odgovaraju realnom stanju i ne mogu osigurati održiv sistem upravljanja kontrole i parkiranja.

Nadalje, predlagač ističe da treba uzeti u obzir i to da je ,,Patriot" DOO društveno - odgovorno preduzeće koje zapošljava ratne vojne invalide iz Odbrambeno - otadžbinskog rata te da prihod od naplate parkinga u najvećoj meri ide upravo ovom preduzeću za usluge kontrole sistema koje oni pružaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!