"POČEO JE PERIOD SRPSKIH INTEGRACIJA": Stevandić - Srbi konačno dočekali trenutak kada su postali svesni svoje snage

Novosti online

07. 06. 2024. u 12:21

POČEO je period srpskih integracija i došao je trenutak kad možemo napokon da dočekamo ujedinjenje i jedinstvo srpskog naroda, što je ključno za budućnost Srbije i Republike Srpske, rekao je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske dr Nenad Stevandić.

ПОЧЕО ЈЕ ПЕРИОД СРПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА: Стевандић - Срби коначно дочекали тренутак када су постали свесни своје снаге

Foto D. Gavrić

On je ukazao na značaj ovog istorijskog trenutka, naglašavajući da su Srbi konačno dočekali trenutak kada su postali svesni svoje snage i mogućnosti integracije.

- Ako i po čemu bude upamćena ova generacija i predsednik Srbije, biće da je završeno vreme srpskih dezintegracija i dezintegracionih procesa i da je počelo i vek i vreme srpskih integracija i da smo ušli u neku fazu, kada smo postali svesni da smo mi kao narod dočekali mnoga oslobođenja i od Turaka, i od Austrougara, Bugara, od fašista, nacista, ali da sada napokon dočekujemo i to svoje ujedinjenje - rekao je Stevandić.

Stevandić napominje da je Republika Srpska predstavljena kao ključni državotvorni entitet srpskog naroda, najveće srpsko dostignuće u poslednjih 200 godina.

Stevandić je naglasio važnost očuvanja teritorije, vlasti i organizacije Republike Srpske, što omogućava sigurnost svim Srbima.

- Srbija kao matica i Republika Srpska kao državotvorni entitet, koji je najveće srpsko dostignuće u zadnjih 200 godina, jer to je jedina teritorija koju smo sačuvali. Imamo narod, vlast i organizaciju i Ustav, znači mi možemo da budemo zaista ponosni, jer počinje vek integracija - izjavio je Stevandić.

Stevandić je istakao izazove globalizacije i ulogu srpskih lidera na međunarodnoj sceni.

On je pohvalio međunarodni uticaj Srbije, ističući da lideri poput predsednika Aleksandra Vučića uživaju podršku naroda, što se ne može reći za mnoge evropske lidere koji su se sveli na činovnike.

Ovo će biti vek lidera, a ne vek činovnika, rekao je Stevandić, dodajući da su lideri poput Vučića, Orbana i Dodika primeri političara sa stvarnim rezultatima i podrškom naroda.

- Vi u Evropskoj uniji, a i na svetskom nivou, imate uglavnom činovnički aparat. Nema lidera sa velikim poštovanjem i rezultatima u svom narodu - naveo je Stevandić.

Za Stevandića je jedan od ključnih trenutaka za srpski narod bio uspostavljanje 15. septembra kao Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovaj praznik se zajedno slavi u Republici Srpskoj i Srbiji, simbolizujući jačanje veza između srpskih entiteta.

- Ovo je sve počelo pre mnogo godina, kada je 15. septembar ustanovljen kao Dan srpskog jedinstva i ponosa i nacionalne zastave, koji su počeli da slave zajedno Republika Srpska i Srbija - rekao je Stevandić, dodajući da je ponosan što su zajedno udarili temelje tog zajedništva.

Stevandić je istakao da su jedine prave mirovne inicijative sa Balkana potekle iz Srbije, dok su drugi često pribegavali ratnohuškačkoj retorici. On je naglasio da Srbija i Republika Srpska teže miru i stabilnosti, uprkos pritiscima i izazovima.

- Jedine prave inicijative sa Balkana mirovne su polazile iz Srbije. Sve drugo su bile ratnohuškačke inicijative iz Sarajeva, i od drugih. Mi smo postali ekonomski lider zahvaljujući snazi Srbije - izjavio je Stevandić, dodajući da Srbija postaje vojna sila sa najmodernijim sistemima naoružanja.

On napominje da je suverenitet Republike Srpske zasnovan na pravima dobijenim Dejtonskim sporazumom, a Stevandić je naglasio da se ovaj sporazum ne krši. On je podsetio da su jedine međunarodno priznate granice u Evropi one koje su utvrđene Dejtonskim sporazumom.

- Jedine granice od 1945. u Evropi koje su nacrtane i koje su međunarodno priznate kao deo međunarodnog ugovora koji se zove Dejtonski sporazum su granice među entitetima, odnosno granice Republike Srpske i Federacije BiH - rekao je Stevandić.

Stevandić je govorio o promenama u globalnoj politici, naglašavajući ulogu interneta i novih medija u rušenju monopola tradicionalnih globalnih medija. On je istakao da su izjave predsednika Vučića sada dostupne globalno, zahvaljujući modernim tehnologijama.

- Ono što predsednik Vučić kaže i objavi na svojim kanalima, postaje vest u čitavom svetu. Ovo je znak kraha globalističke politike i otvaranja nove ere međunarodnih odnosa. Vidimo se sutra na Svesrpskom saboru Srbije i Republike Srpske - zaključio je Stevandić.

(RTRS)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!