MUFTIJA PRODAO VAKUFSKU ZEMLJU: Čelnici Islamske zajednice naneli štetu banjaučkom Medžlisu od 740 .000 KM

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 06. 2024. u 21:20

VELIKA afera drma Islamsku zajednicu u BiH.

МУФТИЈА ПРОДАО ВАКУФСКУ ЗЕМЉУ: Челници Исламске заједнице нанели штету бањаучком Меџлису од 740 .000 КМ

OPTUŽEN Osman Kozlić foto AVAZ

Naime, Osnovni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv bivšeg banjalučkog Muftije Osmana Kozlića (58), nekadašnjeg predsednika Medžlisa Islamske zajednice u Banjaluci Kasima Mujičića (77), bivšeg predsednika Izvršnog odbora Medžlisa IZ Almira Hodžića (38) i nekada glavnog imama Muhedina Spahića (38) zbog sumnje da su oštetili Medžlis IZ Banjaluka za više od 740.000 KM.

Šteta je pričinjena tako što su optuženi trećim licima prodali zemlju u Banjaluci i Trnu kod Laktaša, vlasništvo Medžlisa IZ, za izgradnju stambenih ili poslovnih objekata. Prema optužnici, koja je podeljenja u četiri tačke, Mujičiću i Kozliću na teret je stavljen nesavesan rad u službi, Hodžić se tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, kao i Spahić koji je osumnjičen i za falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

"Investitori" bez saglasnosti

HODžIĆ je zajedno sa Kozlićem i investitorom izgradnje, 13. jula 2016. potpisao ugovor o zajedničkom ulaganju sa firmom iz Banjaluke kao suinvestitorom izgradnje poslovnog objekta u Ulici Meše Selimovića, na vakufskom zemljištu Ferhat-pašine džamije (254 kvadrata). Time je ušao u realizaciju ugovora i izgradnju poslovnog objekta bez pribavljene saglasnosti i odobrenja Veća muftija. Time je prekoračio granice svojih ovlašćenja.

- Mujičić koji je bio ovlašćen za zastupanje Medžlisa IZ je 21. oktobra 2014. godine bez saglasnosti Veća muftija kod notara zaključio ugovor o zameni nekretnina sa pravnim subjektom, a koji se odnosi na zamenu vakufskog zemljišta, odnosno groblja Vakuf Mehdibegove džamije u površini od 3.563 kvadrata. Saglasnost je kasnije pribavljena od Veća muftija 6. aprila 2015. godine uz određene izmene ugovora koje su se ticale kvadrature stambenog i poslovnog objekta. Na osnovu toga Mujičić je, kao jedan od potpisnika, propustio dužnost nadzora i nesavesno postupio ne izvršivši svoju službenu dužnost. On je trebao da zahteva sačinjavanje novog ugovora ili aneksa postojećeg, što nije učinio. To je za posledicu imalo prodaju nekretnina od strane posednika i vlasnika trećoj osobi B. J., čime je Medžlis IZ oštećen za 453.293 KM - navodi se u optužnici.

Kozlić je, kao muftija Muftijstva Banjalučkog, optužen da je bio supotpisnik i garant Ugovora o zameni spornih nekretnina opisanih u 1. tački optužnice.

Hodžić je optužen da je kao predsednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Banjaluka u nameri da drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist 21. aprila 2016. kod notara zaključio Ugovor o besteretnom prenosu prava svojine i poseda na nekretnini kojim je prenio bez naknade Vakufsko zemljište u Kozarskoj ulici (njiva u Vakufu Hadžibabine džamije i groblje) na firmu iz Banjaluke. Ugovor je zaključen bez prethodno pribavljenog odobrenja Veća muftija, usled čega je Medžlis IZ oštećen za iznos od 200.000 KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto