BOŠNJACI BLOKIRAJU 300 MILIONA SRPSKOJ: Još nije postignut dogovor o budžetu BiH i raspodeli sredstava entitetima

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 06. 2024. u 13:13

BUDžET institucija BiH za ovu godinu još nije usvojen jer bošnjački političari uporno ne žele da glasaju za budžet u Savetu ministara BiH, i to je jedan od instrumenata političkom Sarajevu da finansijski uslovljava Srpsku.

БОШЊАЦИ БЛОКИРАЈУ 300 МИЛИОНА СРПСКОЈ: Још није постигнут договор о буџету БиХ и расподели средстава ентитетима

Foto Arhiva

 Naime, na računima zajedničkih institucija BiH je sada blokirano više od 600 miliona maraka koji ne mogu biti podeljeni Republici Srpkskoj i Federaciji BiH jer nema odluke o budžetu. Blokadom budžeta BiH i raspodelom novca Srpska gubi oko 300 miliona maraka!

Pored budžeta bošnjački političari ucenjuju RS da prihvati i Plan rasta BiH koji je na putu BiH ka EU, i gde ima 113 mera koje treba usvojiti. Ukoliko se usvoji ovaj plan stigli bi novi milioni evra iz EU, kako za RS tako i za FBiH. Ali, problem je što Bošnjaci žele da se RS kroz usvajanje Plana odrekne političke borbe za nadležnosti RS.

Predsednik Vlade RS Radovan Višković rekao je da usvajanje plana rasta BiH ne predstavlja problem za Republiku Srpsku, nego blokiranih 600 miliona KM na nivou BiH.

- Imamo na stolu pare koje propadaju i koje nam trebaju, a treba da se odreknemo entitetskog glasanja, kao i da nam ostanu strane sudije u Ustavnom sudu, te da i dalje poštujemo odluke tog suda, koje su više političke, a ne pravne - rekao je Višković.

On je ukazao i na činjenicu da će usvajanjem Plana rasta i prihvatanjem svih 113 mera, EU dati BiH 70 miliona evra, od čega oko 26 miliona pripada Republici Srpskoj, dok blokirano stoji oko 100 miliona evra. Višković je podsetio da je, kada je krenula priča o planu rasta BiH, od 113 mera oko 50 bilo neusaglašenih.

- Sada smo došli do 110 usaglašenih mera od 113, što je više od 98 odsto, ali nam je rečeno da od tri mere koje su ostale neusaglašene, dve predstavaljju crvenu liniju preko koje se ne prelazi, a to je Ustavni sud i entitetsko glasanje - naveo je Višković.

On je napomenuo da je vlast RS učinila dodatne napore da se dođe do toga da i u datom momentu budu prihvatljive preostale tri mere, a to je Ustavni sud, entitetsko glasanje i zajednički uslužni centar. Višković je pojasnio da se onda pojavio novi problem, a to je pitanje usvajanja budžeta na nivou zajedničkih institucija.

Ispolitizovano i neozbiljno

ZORAN Pavlović, ekonomski analitičar kaže da je prosto neverovatno da se pitanje budžeta institucija BiH do te mere ispolitizovalo i da se politički predstavnici ne mogu usaglasiti i dogovoriti.

- To je neozbiljno - poručio je Pavlović.

- Republika Srpska je još krajem decembra prošle godine glasala za usvajanje tog budžeta, ali to sada koči Federacija BiH, jer je preduslov, koji treba ispuniti pre nego što budžet dođe pred Savet ministara na usvajanje, bio da se raspodele blokirana sredstva na nivou BiH - pojasnio je Višković.

On je naveo da u ovom momentu ta sredstva iznose 600 miliona KM, odnosno oko 300 miliona evra. Višković je napomenuo da sredstva od akciza na gorivo iznose oko 260 miliona KM, te da su to sredstva za puteve i auto-puteve u oba entiteta.

- Od 260 miliona Srpska bi trebalo da dobije više od 100 miliona i to je bilo čak i dogovoreno, odnosno da koeficijenti preraspodele umesto 61 i 39 budu 64 i 36 za FBiH i Srpsku, ali to još nije realizovano - rekao je Višković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto