STEVANDIĆ PONOSAN: Tekst Deklaracije o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda će jednog dana biti u muzeju

Novosti online

09. 06. 2024. u 11:54

PREDSEDNIK Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić navodi za RTS da je počeo proces ujedinjenja koji se neće moći zaustaviti, a koji je sa Svesrpskim saborom institucionalizovan. Očekuje da će tekst deklaracije, biti verifikovan u Skupštini RS početkom jula.

СТЕВАНДИЋ ПОНОСАН: Текст Декларације о заједничкој будућности српског народа ће једног дана бити у музеју

Foto D. Gavrić

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su u Beogradu, u okviru Svesrpskog sabora, Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, u kojoj se konstatuje da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu, da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Republike Srbije, jedna od odrednica nacionalnog identiteta Srba, da se ne podržava rezoluciju o Srebrenici.

Ovaj dokument trebalo bi da potvrde parlamenti Srbije i Republike Srpske u narednih 90 dana.

Narodna skupštine Republike Srpske će početkom jula održati sednicu na kojoj će ratifikovati Deklaraciju Svesrpskog sabora, najavio je gostujući u Jutarnjem dnvniku RTS-a predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić.

Smatra da je Deklaracija o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda pravno filigranski izbrušeni dokument koji ima međunarodni karakter i koji reguliše, ne samo srpske odnose, već i volju Srba da na svetskoj političkoj sceni pokažu uticaj jednak onom koji se pokazao u Generalnoj skupštini UN.

- Potpuno sam siguran da će tekst ove deklaracije jednog dana biti u muzeju, zato što je ovo dokument koji je sa pravne strane filigranski izbrušen, da ne može da ima međunarodne prigovore, a sa druge strane, predstavlja krunu naših nastojanja da se zaštitimo u budućnosti, posle toliko vekova destrukcija da krenemo procesima ujedinjenja. Potpuno sam siguran da će taj dokument biti istorijski - ocenjuje Stevandić.

On je istakao da je Deklaracija usvojena u momentu kada je otvorena nova sfera međunarodnih odnosa i kada su Srbi geopolitički završili sa fazom razgradnje, destrukcije i idu ponovo u proces ujedinjenja.

- Nije ono sada ujedinjenje, ajmo sve srpske zemlje, svi zajedno, velika Srbija. Znači, ne radi se o tome. Radi se o tome da štitimo prava na svim mestima, bez obzira koji je državno-pravni kontekst u kome živimo. Da li je to Srbija, Republika Srpska, Crna Gora, Makedonija ili Hrvatska - navodi Stevandić.

Primedbe iz Sarajeva da Deklaracija nije korak napred, već da Srbiju i Srpsku vraća unazad, Stevandić odbacuje kao potpuno neprimereno tumačenje i ukazuje da ni on nije pozvan da tumači šta je za Bošnjake korak napred, a šta ih vraća unazad.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!