ČEMERNO BEZ ŽIVOTA, OSTALI SAMO GROBOVI: Obeležene 32 godine od masakra civila u srpskom selu kod Sarajeva

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 06. 2024. u 17:59

PREDSEDNICA Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Srpske Isidora Graorac izjavila je danas u Čemernu, na obeležavanju 32 godine od stradanja srpskih civila, da se ne sme dozvoliti da padnu u zaborav zločini u ovom selu koje je u ratu zbrisano sa lica zemlje.

ЧЕМЕРНО БЕЗ ЖИВОТА, ОСТАЛИ САМО ГРОБОВИ: Обележене 32 године од масакра цивила у српском селу код Сарајева

PARASTOS Čemerno foto SRNA

- U ovom selu već 32 godine nema života, ostali su grobovi, kapela i 10. juni kada se porodice i predstavnici organizacija i institucija okupljamo da bismo se prisjetili svega onoga što se ovdje desilo, rekla je Graorac nakon služenog parastosa za 32 Srba stradalih u muslimanskom napadu na ovaj  dan 1992. godine.

Ona je konstatovala da je Čemerno jedno od stotina drugih srpskih sela zbrisanih u prošlom ratu sa lica zemlje.

- Ostaje da se sećamo tih događaja, da ne dozvolimo da padnu u zaborav - istakla je Graorčeva.

Prema njenim rečima, očekivati od pravosudnih institucija pravdu za ove i druge zločine je utopija, jer sve ono što se Srbima dešavalo u prošlosti u Haškom tribunalu i Sudu BiH ne uliva poverenje.

Optužnica

MUSLIMANSKE jedinice iz sela Korita, Mahmutovića Rijeke i Orahova i pripadnici takozvane Armije BiH iz Breze, Visokog i Kaknja napale su Čemerno u ranim jutarnjim časovima 10. juna 1992. godine.

Pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Breza ubili su 32 srpska civila i vojnika, među kojima je najviše bilo staraca, žena i dece, a selo su sravnili sa zemljom. U Sudu BiH u toku je sudski proces protiv optuženih za zločine počinjene nad Srbima u Čemernu. Za zločine u ovom selu 10. juna 1992. godine optuženi su Džemal Hadžić, Teufik Turudić, Džemal Smolo, Senad, Haris i Benjamin Sikira, Enes Durak, Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija, te Nehru Ganić.

I pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković istakao je da se od pravosuđa BiH ne može očekivati da pravda za srpske žrtve bude zadovoljena, podsećajući da se sudski proces za zločin na Čemernu vodi unedogled.

- Ali, barem će zločince stići Božija pravda i tako će žrtve dobiti satisfakciju -rekao je Vidaković.

Načelnik Odeljenja za memorijalizaciju, kulturu pamćenja i sećanja u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Miroslav Ljubojević podsetio je da je zločin u Čemernu evidentiran u "Atlasu zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata".

- Tu smo na osnovu svih relevantnih dokaza, dokumentacije i činjenica izvršili rekonstrukciju čitavog događaja i na taj način ostavili trajni zapis kako bismo njegovali kulturu sećanja i kako se ovaj strašni zločin nikada više ne bi ponovio srpskom narodu", rekao je Ljubojević.

On je podsetio da je u nastarija žrtva bila Mirosava Bunjevac, rođena 1924. godine, dok je najmlađa žrtva bio Rajko Trifković, rođen 1975. godine.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače