UHAPŠEN BANJALUČKI HAKER: Hrvatska policija reagovala po međunarodnoj poternici iz Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 06. 2024. u 19:52

ALjOŠA Borković, haker iz Banjaluke, uhapšen je na graničnom prelazu Gunja na osnovu međunarodne poternice koju je za njim raspisao Osnovni sud u Banjaluci.

УХАПШЕН БАЊАЛУЧКИ ХАКЕР: Хрватска полиција реаговала по међународној потерници из Српске

Foto Shutterstock

 Borkovića je 4. juna uhapsila hrvatska policija i rešenjem Županijskog suda u Vukovaru određen mu je ekstradicioni pritvor. Njemu je na teret stavljena iznuda, unošenje kompjuterskih virusa, kompjuterska prevara, neovlašćen pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka i ucene.

Protiv Borkovića MUP Republike Srpske je ranije podnosio više prijava zbog ucene u kojoj je tražio 500.000 evra da ne objavi eksplicitni snimak do kojeg je došao neovlašćenim pristupom zaštićenom kompjuteru.

U julu prošle godine je prijavljen tužilaštvu za sajber napad u kojem je od advokata Vasvije Vidović ukrao podatke o raznim predmetima i u njeno ime slao lažne poruke brojnim ljudima, a zatim pokušao da iznudi novac. Osumnjičen je za neovlašćen pristup računarima firme TRB.

Pomagao u bekstvu Jošilu

BORKOVIĆ se našao pod istragom MUP Srpske i zbog sumnje da je u aprilu 2022. godine pomagao u bekstvu Jovanu Jošilu. Njemu se spremalo hapšenje u nastavku akcije "Storidž", što je izbegao upravo uz pomoć Borkovića.

U dva navrata je prijavljivan zbog sumnje da je upadom u računare pokušao da iznudi novac od hrvatske firme "Petrohemija". Osumnjičen je i za pribavljalje lažne službene legitimacije Vlade Republike Srpske, kao i službene legitimacije Sindikata policije i policijskih starešina Republike Srbije sa službenom značkom, koje je upotrebio kao prave.

U oktobru prošle godine prijavljen je da je pokušao da iznudi 150.000 evra od "Klinike Kostić" iz Banjaluke. I tada se navodilo da je Borković hakovao računarski sistem "Klinike Kostić", da bi potom tražio da mu se u kriptovaluti bitkoin isplati 150.000 evra kako bi im otključao sistem, te da ne objavi snimljeni sadržaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru