JAČANJE BRATSKIH I PRIJATELJSKIH VEZA: U Banjaluci otvorena Kancelarija Ambasade Ruske Federacije

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 06. 2024. u 17:14

RUSKA Federacija je naš partner, politički istomišljenik, i mi u Rusiji vidimo pravičnu stranu današnjeg vremena, ali i istorije - istakao je predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, tokom otvaranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci.

ЈАЧАЊЕ БРАТСКИХ И ПРИЈАТЕЉСКИХ ВЕЗА: У Бањалуци отворена Канцеларија Амбасаде Руске Федерације

Konzulat Rusije u Banjaluci foto BZdrinja

Pored Dodika, svečanosti je prisustvovao i ambasador Rusije u BiH, Igor Kalabuhov.

- Hvala vam što ste sa nama, uz Republiku Srpsku, u ovom trenutku koji je specifičan po svemu. Iskazujući želju da se ovde otvori kancelarija, zahvaljujem ambasadoru koji je uložio velike napore, nije posustao i nije odustao, već je prošao kroz brojne procedure koje su bile izazovne. Rekao bih i da je bila suvišna priča o Predsedništvu BiH, odnosno ministru inostranih poslova, jer oni ovo ne doživljavaju kao mi. Za nas je ovo iskrena emocija, a ne samo diplomatsko predstavništvo. U pitanju je Ruska Federacija, pa posebno zahvaljujem gospodi Vladimiru Putinu i Sergeju Lavrovu, za priliku da često možemo da razmenimo razne informacije - poručio je Dodik.

Partneri

AMBASADOR Rusije u BiH, Igor Kalabuhov, izjavio je da Ruska Federacija želi da nastavi razvijanje strateškog partnerstva sa Republikom Srpskom i zalaže se za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma, bez mešanja nelegitimnih stranaca, sankcija i pretnji, te poručio da je BiH potreban kompromis...

- Danas smo svedoci svojevrsnog krstaškog rata kolektivnog Zapada protiv Rusije - istakao je Kalabuhov tokom svečanosti u Banjaluci.

Predsednik Republike Srpske, istovremeno, ocenio je i da Vladimir Putin nije samo veliki lider, već predstavlja i nacionalno bogatstvo Rusije...

- To je čovek koji, nesumnjivo, voli svoj narod i državu, samim tim i druge ljude. Zato osuđujem sve pretnje koje bi mogli da čujemo sa neke druge strane, koja je ostrašćena i pokušava na osnovu stradanja ljudi negde u Ukrajini da produži egoističnu politiku nametanja rešenja. Siguran sam da je Putin danas, kao i uvek, na strani mira, ali onog koji podrazumeva odbranu državnih i nacionalnih interesa - zaključio je Milorad Dodik.

Prisutnima se, posredstvom video-linka, obratio i ministra inostranih poslova Ruske Federacije, Sergej Lavrov.

- Naše veze sa Republikom Srpskom danas doživljavaju veliki uspon. Kontakti na najvišem nivou postali su redovni, održava se intenzivan politički dijalog, uključujući i onaj na parlamentarnom nivou... Drago mi je što mogu da vam poželim dobrodošlicu na ceremoniju otvaranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci. Pre svega, želeo bih da čestitam mojim kolegama i našim prijateljima u Republici Srpskoj na ovako divnom događaju. Išli smo ka ovom cilju nekoliko godina i urađen je ogroman posao, čiji su rezultati danas vidljivi. A, trenutak je zaista istorijski, jer nije svakidašnji događaj da se u svetu otvara novo diplomatsko sedište Ruske Federacije. Veoma nam je drago što se ovo događa u prijateljskoj Republici Srpskoj. Inače, širenje diplomatskog kora u Banjaluci svedoči o povećanju značaja i autoritetu vaše zemlje kao učesnika u međunarodnim procesima, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom - zaključio je najviši diplomatski predstavnik zvanične Moskve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKI LJUBAVNI HOROSKOP ZA LETO 2024: Ko će procvetati, a kome zvezde i neće biti baš naklonjene