DODIK NIJE ŠTEDEO REČI: BiH su srušili Marfi i Rezolucija o Srebrenici u UN

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

11. 06. 2024. u 16:19

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da su BiH srušili američki ambasador u BiH Majkl Marfi i Rezolucija o Srebrenici u UN, nakon čega Srpska i Srbi nemaju razloga da dele teritoriju i državno-politički sistem sa Bošnjacima.

ДОДИК НИЈЕ ШТЕДЕО РЕЧИ: БиХ су срушили Марфи и Резолуција о Сребреници у УН

Foto: AP Photo/Armin Durgut

- Ovo je najjasnije istakla Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu, u kojoj je rečeno da se odbacuje rezolucija o Srebrenici - rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci, prenela je Srna.

Dodik je rekao da Marfi i Ambasada SAD u BiH nisu ti koji treba da tumače Dejtonski sporazum, u kojem je navedeno da su strane tog ugovora Republika Srpska i FBiH.

- Samo mi našim dogovorima i ugovorima možemo da menjamo ili bilo šta uradimo sa Dejtonskim sporazumom - rekao je Dodik.

Dodik tvrdi da je Marfi urušio Dejtonski mirovni sporazum.

- Naravno da se krije iza toga. On misli da treba da poravna Republiku Srpsku, Milorada Dodika i neke druge. Kada Marfi ode u SAD, verovatno će odgovarati za ono šta je uradio. Mi smo pripremili obimnu dokumentaciju koju ćemo proslediti njihovim državnim organima - naveo je Dodik i istakao da "Marfi ovde putem nekih menjačnica menja dolare i zloupotrebljava novac".

Dodik tvrdi da je Marfi već smenjen i da se ušlo u proceduru izbora novog američkog ambasadora u BiH, ali je, kako kaže, svojim vezama tamo uspeo da obezbedi da ostane još mesec-dva u nadi da će napraviti još više zla srpskom narodu.

- Unutrašnja pitanja Republike Srpske Marfija se ne tiču. Odavno se zna da Srbi teže ka tome da Srpsku ojačaju. Šta je tu nenormalno? To se ne sviđa Marfiju, a nama se veoma sviđa, pošto Srpska nije uspela u dejtonskoj konstrukciji BiH da afirmiše svoju stabilnost i nezavisnost, da ima pravo na svoj život - rekao je Dodik.

On je rekao da je američki ambasador u BiH jedino uspeo da dodatno zavadi Bošnjake, Srbe i Hrvate, ukidajući već ranije postignuti dogovor.

- Čekamo trenutak da realizujemo ono što najavljujemo godinama, zato što ćemo proceniti realne okolnosti da to uradimo - istakao je Dodik.

Ambasada SAD u BiH je povodom Deklaracije sa Svesrpskog sabora istakla da usvojeni zaključci Deklaracije predstavljaju smišljeni napad na Dejtonski sporazum i institucije BiH, i da je to opasno.

BONUS VIDEO: SMETAJU IM DECA KOJA IGRAJU KOLO! Vučić Svesrpskim saborom ujedinio Srbe, a izazvao bes opozicije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKI LJUBAVNI HOROSKOP ZA LETO 2024: Ko će procvetati, a kome zvezde i neće biti baš naklonjene