SAMO ĆE VAKCINA DA ISKORENI RAK: Malo imunizovanih protiv HPV virusa u Srpskoj, stručnjaci pozivaju roditelje

Невена Бунић
Nevena Bunić

17. 06. 2024. u 10:00

BESPLATNA vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV), namenjena uzrastu od 11 do 14 godina, počela je od aprila prošle godine u Republici Srpskoj, a do sada je vakcinisano tek oko 3.000 dečaka i devojčica, što je porazan podatak.

САМО ЋЕ ВАКЦИНА ДА ИСКОРЕНИ РАК: Мало имунизованих против ХПВ вируса у Српској, стручњаци позивају родитеље

Foto: Šaterstok

Stručnjaci upozoravaju da ova vakcina dokazano sprečava rak grlića materice i da roditelji ne treba da brinu o negativnim posledicama vakcinacije.

Humani papiloma virusi su najčešća polno prenosiva infekcija koja izaziva niz stanja kod muškaraca i žena, uključujući prekancerozne lezije koje mogu napredovati u karcinom. S obzirom na to da mladi danas sve ranije stupaju u seksualne odnose, lekari upozoravaju da bi mladi što pre trebalo da prime HPV vakcinu.

- Vakcina se pokazala kao najbolja prevencija, ne samo raka grlića materice, koji je po učestalosti dosta veliki, već štiti i od drugih sličnih bolesti - rekla je doktor porodične medicine i supspecijalista epidemiologije nezaraznih bolesti u Domu zdravlja Banjaluka Radmila Stevandić Begović.

Ona navodi da razvijene zemlje, kao što je Australija, imaju veliki obuhvat vakcinisanih protiv HPV virusa, i da je rak grlića materice skoro iskorenjen u ovoj zemlji.

- Iako vakcina nije obavezna, već preporučena, smatram da bi trebalo da bude obavezna, s obzirom na činjenicu da dokazano sprečava opasne bolesti. Vakcina nema genskog materijala, ne sadrži antibiotike ili konzervanse. Brojna ispitivanja su dokazala da nema negativnih posledica - ističe dr Stevandić Begović.

Za starije doza cepiva 210 KM

HPV vakcina u RS je besplatna za decu do 14 godina, dok stariji mogu o svom trošku pristupiti imunizaciji u pripadajućem domu zdravlja. Cena jedne doze vakcine je 210 KM, a preporučuje se da se prime dve doze.

- Ukoliko osoba koja je inficirana ovim virusom primi vakcinu, neće se desiti ništa loše, naprotiv, vakcina će oslabiti virus - objašnjava dr Šindrak.

Specijalista ginekologije i opstetricije Ives Šindrak navodi da je rak grlića materice sve češći kod žena u Srpskoj.

- Nažalost, imamo sve više obolelih žena, i pored prevencije u vidu papa i skrining testa - navodi Šindrak.

Porazan je podatak da se BiH nalazi pri samom vrhu zemalja u Evropi po stopi obolevanja od raka grlića materice, 12,3 žene na 100.000 stanovnika, kao i po stopi umiranja od ove bolesti - pet žena na 100.000 stanovnika. Samo u 2019. u Republici Srpskoj je registrovano 197 novoobolelih žena od karcinoma grlića materice dok je 46 žena preminulo. S druge strane, veoma je mali broj vakcinisanih protiv HPV virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJSREĆNIJI ZNAK HOROSKOPA U JULU 2024! Iznenadna zarada, nova nekretnina i pravi izbor ljubavi