BORCI TRAŽE SMENU HELEZA:Oštra reakcija iz organizacija proisteklih iz otadžbinsko-odbrambenog rata

S. MIŠLjENOVIĆ

17. 06. 2024. u 06:55

INSTITUCIJE Republike Srpske moraju reagovati i pokrenuti smenu Zukana Heleza, ministra odbrane BiH u Savetu ministara, zbog širenja mržnje prema Srbima i pozivima na ukidanje Republike Srpske.

БОРЦИ ТРАЖЕ СМЕНУ ХЕЛЕЗА:Оштра реакција из организација проистеклих из отаџбинско-одбрамбеног рата

Foto: Fejsbuk

Ovo je poruka iz Boračke organizacije RS i ostalih republičkih organizacija koje predstavljaju srpske žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i političara RS. Naime, Helez je najavio da će bošnjačke vlasti, u svetlu rezolucije o Srebrenici, zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvek.

On je zapretio i da će Srbi "izvući deblji kraj" ako se ne povinuju njegovom planu o podeli, i proći, kako je rekao, kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su proterani u hrvatskoj akciji "Oluja". Helez je rekao da bi za Srbe bila "prednost" ako bi se sami iselili iz Republike Srpske i BiH.

- Helez niti je stvarao Republiku Srpsku niti će je deliti na kantone, a pogovoto ukidati, pre neka objasni gde je više od 8.500 Srba iz Bugojna gde je ratovao. Srpska udruženja od Tužilaštva BiH traže da ga procesuiraju zbog ratnohuškačkog delovanja i podrivanja Ustava, odnosno Dejtonskog sporazuma u kome je potpisima velikih sila garantovano ime i postojanje Republike Srpske. A Helez mora biti smenjen - poruka je iz Boračke organizacije RS.

Predsednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović kaže da Helezu smeta Republika Srpska jer je ona bolji i uređeniji deo BiH, kao i da mu smeta srpsko jedinstvo.

- Naša poruka Helezu je "dalje ruke od Republike Srpske". Nećemo dozvliti nikome, pa ni Helezu, da udara na Republiku Srpsku jer je ona garant slobode Srba na ovim prostorima - naglasila je Filipovićeva.

Helez promoter nezavisne Srpske

PREDSEDNIK Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da onaj ko traži ukidanje Republike Srpske u stvari glasa za njenu samostalnost. - U ovom momentu Zukana Heleza smatramo najvećim promoterom samostalnosti Republike Srpske - rekao je Stevandić.

Koordinator boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Goran Šehovac kaže da bi Helez, da je BiH pravna država, već bio uhapšen i priveden.

- Da sam na mestu političara u Republici Srpskoj, već bih zatražio da se pod hitno ukine Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH samo zbog ovakvih stvari. Šta će nama vojska kada je ozbiljna gorska služba jača od te vojske - kaže Šehovac.

Radovan Kovačević, srpski delegat u Domu naroda Parlamenta BiH kaže da Helez direktno preti Republici Srpskoj i Srbima "Olujom" i to sa pozicije ministara odbrane, gde bi trebalo da štiti sve narode i građane BiH. - Moram da kažem da se Srbima neće dogoditi nikava "Oluja" i da Srbi nikada i nigde neće otići iz Republike Srpske, a da Srpska ako joj se nastavi pretiti, ima pravo da ode iz BiH - poručio je Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJSREĆNIJI ZNAK HOROSKOPA U JULU 2024! Iznenadna zarada, nova nekretnina i pravi izbor ljubavi