U BANJALUČKOJ REGIJI, U 17 SREDNJIH ŠKOLA, UPIS 2.710 UČENIKA: I ove godine Vlada Srpske stipendira deficitarna zanimanja

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 06. 2024. u 06:00

U SREDNjIM školama banjalučke regije, njih 17, predviđen je upis 2.710 učenika u školskoj 2024/2025. godini, izjavio je predsednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić. Inače, Aktivu direktora srednjih škola banjalučke regije pripadaju Banjaluka, Čelinac, Kotor Varoš, Kneževo, Mrkonjić Grad, Šipovo i Ribnik.

У БАЊАЛУЧКОЈ РЕГИЈИ, У 17 СРЕДЊИХ ШКОЛА, УПИС 2.710 УЧЕНИКА: И ове године Влада Српске стипендира дефицитарна занимања

Foto "Nezavisne novine"

Bajić je naveo da je u Banjaluci predviđen upis 2.134 učenika, u umetničkoj školi 30, Centaru za obrazovanje, rehabilitaciju slušanja i govora osam i u Centru "Zaštiti me" 28 učenika.

Podsetio je da i ove godine Vlada RS stipendira deficitarna zanimanja, među kojima su monter suve gradnje, moler, kamenorezac, keramičar, vozač motornih vozila, te rukovalac građevinskim mašinama i kranovima, kuvar, konobar, bravar i zavarivač.

- To su neka deficitarna zanimanja koja nedostaju tržištu rada. Kada učenici budu išli na praksu u preduzeća u drugom i trećem razredu, kod poslodavca uglavnom dobiju naknadu za obavljanje prakse - pojasnio je Bajić.

Prema njegovim rečima, proteklih godina učenici su najviše bili zainteresovani za upis u srednje stručne škole i za konkretna zanimanja. Bajić kaže da su atraktivna i trogodišnja i četvorogodišnja zanimanja različitih profila.

Prednost odlikašima

PREDNOST na prvom upisnom roku u srednje škole u Republici Srpskoj koji je počeo juče, imaju odlični učenici sa 60 bodova. Rezultati će biti objavljeni 20. juna. Svršeni osnovci koji imaju manje od 60 bodova sa upisom u četvorogodišnje i trogodišnje škole počinju 24, a završavaju 26. juna. Za kandidate koji se ne upišu u prvom upisnom roku, biće organizovan i drugi rok.

- Što se tiče Banjaluke, zainteresovanost je tradicionalno velika za sve škole, uključujući Gimnaziju, Tehničku, Medicinsku i Mašinsku školu, te geodeziju i građevinarstvo i elektrotehniku. Nešto manja zainteresovanost je za poljoprivredu i neka tehnološka zanimanja - rekao je Bajić, dodajući da u Banjaluku na srednjoškolsko školovanje dolaze učenici iz okolnih mesta.

U Srpskoj je juče počeo junski upisni rok u srednje škole, koji će trajati do 28. juna. Predviđen je upis 10.197 učenika u 458 odeljenja, i to 2.256 učenika, odnosno 22 odsto za zanimanja trećeg stepena i 7.941 ili 78 odsto učenika za zanimanja četvrtog stepena, od kojih 1.628 u gimnazije, što je oko 16 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini - Jovo svedočio u Hagu protiv Gotovine (FOTO)