SRBIJA I SRPSKA JEDNA PORODICA: U Banjaluci održan sastanak Predsednika RS i ministarke Milice Đurđević Stamenkovski

S. MIŠLjENOVIĆ

17. 06. 2024. u 20:00

NAŠ je cilj da porodica postane primarni nacionalni interes i da su Srbija i Republika Srpska jedna porodica.

СРБИЈА И СРПСКА ЈЕДНА ПОРОДИЦА: У Бањалуци одржан састанак Председника РС и министарке Милице Ђурђевић Стаменковски

Satnak Dodik i Milica Đurđević Stamenovski foto BZdrinja

Ovo je poručeno u Banjaluci nakon sastanka Milorad Dodika, predsednik RS, i ministarke za brigu o porodici i demografiju Srbije Milice Đurđević Stamenkovski.

- Srbi su suočeni sa demografskim problemima, mi želimo da vidimo kako reagovati na svest ljudi, da ostanu i da žive na ovim prostorima - rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske izjavio da je Srpska veoma zahvalna Srbiji na pažnji koju pruža, te da je opredeljena da zajedno rešavaju važna nacionalna pitanja.

- Zahvalni smo i zadovoljni predlozima koje dobijamo sa te strane - rekao je Dodik.

On je naveo da je sa Đurđević Stamenkovski razgovarao o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena na Svesrpskom saboru.

- Nastavićemo da izučavamo i prepoznamo ono što je interes i RS i Srbije, pre svega srpskog i ostalih naroda da bismo mogli da kreiramo naše najbolje aktivnosti koje bismo sprovodili na terenu - naglasio je Dodik.

Niko ne ukida 9. januar!

PREDSEDNIK Republike Srpske poručio je da niko nije i neće ukinuti 9. januar kao Dan Republike, a da opozicija u Srpskoj samo pokušava da napravi problem od nečega što je veoma jasno.

- Niko 9. januar kao Dan Republike nije doveo u pitanje. Ali, oni žele da naprave neki spin - rekao je Dodik.

Ministarka je izjavila da će saradnja biti bazirana na populacionoj politici, demografiji, međugeneracijskoj saradnji i promociji porodice i porodičnih vrednosti. Navela je da je ovo samo prvi korak u saradnji i dodala da će ministarstvo na čijem je čelu naredne budžetske godine obezbediti više sredstava za finansiranje značajnih projekata u lokalnim zakejnicama u celoj Srpskoj.

- Želimo da porodica postane primarni nacionalni interes, da pošaljemo poruku da su Srbija i Srpska jedna porodica. Deklaracija dve vlade koja je potpisana prvi put je otvorila novo poglavlje naše saradnje u želji da nas ima i da nas bude sa obe strane Drine - istakla je Đurđević Stamenkovski.

Dodala je da je na Svesrpskom saboru odlučeno da prve ekskurzije iz Srpske budu upućivane ka Srbiji, a iz Srbije u Srpsku.

- Želimo da jedni druge upoznamo, da gradimo mostove saradnje i prijateljstva, zajednički kulturni i vrednosni prostor, da stvaramo ambijent da smo jedan narod koji ima pravo da bude svoj na svome - rekla je Đurđević Stamenkovski.

Govoreći o 10 miliona dinara, odnosno oko 85.500 evra, koje će ministarstvo na čijem je čelu donirati za projekte u tri lokalne zajednice u Srpskoj, ona je pojasnila da će resorno ministarstvo Srpske raspisati javni konkurs, obavestiti ih o prijavljenima i projektima.

- Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske će formirati komisiju i na njima je da utvrde koje će to lokalne zajednice biti, obavestiti nas o svojoj odluci, a mi ćemo planirana sredstva izdvojiti - rekla je Đurđević Stamenkovski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini - Jovo svedočio u Hagu protiv Gotovine (FOTO)