MUP SRBIJE I SRPSKE POTPISALI MEMORANDUM O SARADNJI: Helikopter za gašenje požara MUP-a Srbije tokom leta stacioniran u Trebinju

D.Curać

18. 06. 2024. u 20:51

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Ivica Dačić sastao se sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Sinišom Karanom u Trebinju povodom upućivanja pripadnika Sektora za vanredne situacije i helikoptera koje je Srbija stavila na raspolaganje Republici Srpskoj tokom sezone šumskih požara i požara na otvorenom.

МУП СРБИЈЕ И СРПСКЕ ПОТПИСАЛИ МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ:  Хеликоптер за гашење пожара МУП-а Србије током лета стациониран у Требињу

D. Curać

Ministri su u sklopu ove posete, koja je vezana za pomoć, koju je Srbija uputila na zahtev Vlade Republike Srpske, potpisali i Memorandum o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Srpske tokom turističkih sezona.

- Cilj je da se nastavi i produbi saradnja dva ministarstva, o čemu svedoči i predaja helikoptera sa posadom Helikopterske jedinice - naglasio je Dačić.

Ukazao je i da je njihovo upućivanje prvi konkretan akt realizacije Deklaracije koja je doneta na Svesrpskom saboru početkom juna i uz potpisani Memorandum predstavlja snažan podsticaj za dalju saradnju dva ministarstva.

Dačić je objasnio je da su srpski policajci prisutni na gotovo svim destinacijama na koje naši građani idu kao turisti i naglasio da je zajednički interes dve policije široka i konkretna saradnja, u oblasti obuka, policijske saradnje, vanrednih situacija i svih drugih oblasti koje su od životnog interesa za građane.

Suzbijanje vatrenih stihija

DIREKTOR Helikopterskog servisa Srpske Boban Kusturić rekao je da će stacioniranje helikoptera MUP Srbije u Trebinju za gašenje požara tokom letnje sezone mnogo značiti kada je reč o suzbijanju vatrenih stihija i u drugim vanrednim situacijama na tom području. On je precizirao da će posadu helikoptera "bel 212" MUP-a Srbije, naizmenično činiti piloti Helikopterske jedinice MUP-a Srbije i Helikopterskog servisa Republike Srpsk

- Nadam se da neće biti potrebe za intervencijama helikoptera, koji će sa posadom u Trebinju biti stacioniran do septembra, uz mogućnost produžetka ukoliko zatreba. Cilj je da se pomogne u sprečavanju požara na ovom području, ali ne samo u Srpskoj nego i celoj BiH - rekao je Dačić.

Karan je izrazio zadovoljstvo zbog sastanka, kao prve konkretne realizacije dogovora postignutih u okviru Svesrpskog sabora u Beogradu, kao i tada potpisane Deklaracije. Prema njegovim rečima, helikopter MUP Srbije biće od velike pomoći u borbama sa požarima i naglasio da je u proteklih pet godina 87 osoba u Hercegovini izgubilo život u požarima.

Dačić i Karan su razgovarali o daljem nastavku saradnje u oblasti unutrašnjih poslova, ali i zajedničkoj borbi protiv svih bezbednosnih izazova sa kojima se suočavamo.

Ministri Srbije i Srpske su nakon potpisivanja memorandum posetili Gradsku upravu Trebinje gde su razgovarali sa gradonačelnikom Mrkom Ćurićem, da bi nakon toga obišli lokaciju gde će bti stacionaran helikopter iz Srbije. Helikopter "bel 212 "služiće kao podrška vatrogascima u gašenju eventualnih požara u Trebinju, Hercegovini ili bilo gđe u Srpskoj ako se za to ukaže potreba. Nosivost vode u vedru iznosi 1,2 tone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TENISKI POTRES: Janik Siner odlučuje da li Novak Đoković igra Vimbldon?