VOLJA NARODA SRPSKE IDE U "BUBANJ"?! Spor oko jednog listića i mandata traje godinu i po, Dodikova stranka protiv žreba

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 06. 2024. u 10:32

KOJA će od dve stranke u Republici Srpskoj - vladajuća SNSD Milorada Dodika ili opoziciona Borislava Borenovića - imati još jednog predstavnika u Domu naroda Parlamenta BiH možda će se odlučivati žrebom?! Čitavu zbrku, koja traje već godinu i po, izazvao je sud, umešala se i sarajevska izborna komisija, a sve s ciljem da se Banjaluka stavi na još jedan test izdržljivosti.

ВОЉА НАРОДА СРПСКЕ ИДЕ У БУБАЊ?! Спор око једног листића и мандата траје годину и по, Додикова странка против жреба

Foto Novosti

Iz Dodikove stranke poručuju da je Sud BiH srušio izborni proces u Srpskoj i da se postavio iznad odluka Narodne skupštine. Rešeni su, kažu, da se oštro suprotstave i sačuvaju volju naroda.

SNSD je nakon parlamentarnih izbora 2022. u BiH prvi put imao četiri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, a opozicija samo jednog. To je omogućilo Dodikovoj stranci da ima kontrolni mehanizam u svojim rukama za sve odluke sa nivoa BiH, jer bez četiri glasa "za" u srpskom Klubu ne može biti usvojen nijedan zakon ili odluka.

Za to vreme, međutim, trajali su pokušaji da se Dodikovoj stranci ospori jedan mandat i da im se praktično iz ruku izbije važan mehanizam zaštite Banjaluke na sarajevskoj sceni.

Sve je krenulo krajem 2022. godine u Narodnoj skupštini RS, gde se kao i uvek nakon parlametarnih izbora u BiH, biralo pet srpskih delegata, predstavnika u Domu naroda Parlamenta BiH. Nakon završenog glasanja dve liste - Dodikova SNSD i PDP Branislava Borenovića, imale su po 12 glasova. Međutim, parlamentarna Izborna komisija, koja je sprovodila izbor delegata, proglasila je nevažećim jedan listić koji je bio u korist liste PDP i njihovog predstanika Nenada Vukovića. Vuković je tako "pao" na jedanaest glasova, dok je Snježana Novaković Bursać, iz SNSD, ostala na 12 i dobila mandat. Komisija je listić proglasila nevažećim, uz obrazloženje da nije bio ispravno popunjen.

Usledile su žalbe PDP upućene Centralnoj izbornoj komisiji BiH da prizna sporni listić, što je prihvaćeno. Potom se žalio SNSD koji je tražio da se listić proglasi nevažećim. Ceo slučaj se triput našao pred Sudom BiH, koji je u dva navrata odbacio odluke CIK BiH, ali je sada Alelaciono veće odlučio suprotno - da je listić validan.
Prema pravilima Centralne izborne komisije BiH, nakon svega trebalo bi da se održi žreb, odnosno da se imena Vukovića i Novaković Bursaćeve nađu u "bubnju", pa čije bude izvučeno biće delegat u Domu naroda BiH. Međutim, CIK je u velikom problemu, jer ne zna kako da Novaković Bursaćevoj oduzme mesto kako bi ga dodelio nekom drugom, pošto u važećem Izbornom zakonu BiH ne postoji član koji to definiše. Naime, ona nije prekršila nijedan član zakona koji propisuje u kojim slučajevima izabrani funkcioner gubi mandat.

Predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić kaže, za "Novosti", da je samo parlament u Banjaluci nadležan da odlučuje o delegatima Srpske, a ne Centralna izborna komisija BiH žrebanjem.

- Ono što Narodna skupština izabere može samo ona da izmeni. Ako njene autentične odluke menja CIK, onda je reč o kršenju ustavnog poretka.

Komentarišući to što je Sud BiH odbio žalbu SNSD oko listića, Stevandić je istakao da bi razumeo da je sud sve vratio Narodnoj skupštini na ponovno odlučivanje ukoliko je išta sporno:

- Ovo je očigledno deo ozbiljne i ranije planirane političke ujdurme, a sve kako bi se promenila vlast na nivou BiH. I možemo da se kladimo kako će to žrebanje da izgleda i u čiju korist. Zato odmah izražavam veliku sumnju u nepristrasnost. Sve nauk je za Srpsku da uvek treba da zastupa stav da su odluke Narodne skupštine - konačne.

S druge strane, Nenad Vuković, generalni sekretar PDP, kazao je da je odlukom Suda BiH pravda zadovoljena:

- Žreb je trebalo da bude organizovan pre godinu i po. I kakav god da bude njegov ishod, mi prihvatamo.

Dodik uzvratio kao Bata

INSERTOM iz filma u kojem jedan od najpoznatijih srpskih glumaca Velimir Bata Živojinović kaže da "Rusiju sanja svake noći", predsednik Srpske Milorad Dodik odgovorio je juče ministru spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedinu Konakoviću koji ga je nazvao "ruskim poslušnikom". Ta Dodikova objava na mreži "Iks" usledila je nakon što je Konaković u Luksemburgu, na sastanku šefova diplomatija, rekao da predsednik RS "radi po nalozima Moskve", oznavačavajući ga kao glavnog kočničara evropskog puta BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru