SRPSKA OBELEŽILA KRSNU SLAVU VOJSKE RS - VIDOVDAN: Vaspitani smo na osnovu kosovskog mita, to pripada svakom Srbinu, ističe Dodik

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 06. 2024. u 19:31

U CRKVI Svetog kneza Lazara u opštini Jezero održana je centralna proslava Vidovdana - krsna slava Vojske Republike Srpske. Služena je Sveta arhijerejska liturgija i parastos srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja do danas, a zvaničnici su položili vence na spomenik palim borcima VRS.

СРПСКА ОБЕЛЕЖИЛА КРСНУ СЛАВУ  ВОЈСКЕ РС - ВИДОВДАН: Васпитани смо на основу косовског мита, то припада сваком Србину, истиче Додик

Foto Srna

Predsednik Srpske Milorad Dodik izjavio je u Jezeru da su Srbi uvek postupali najhrabrije - branili su na Vidovdan slobodu, ne samo srpskog naroda, već i zapadne civilizacije. Dodik je čestitao krsnu slavu komandantu Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka brigadiru Sretenu Miloševiću, poručivši da je moralna obaveza i dužnost svih sadašnjih, ali i budućih generacija da sa ogromnim poštovanjem i zahvalnošću čuvaju uspomenu na herojstvo, hrabrost i čast pripadnika VRS.

- Kroz našu istoriju, Vidovdan je uvek bio datum kada se prisećamo velikih stradanja srpskih junaka u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, koji su dali svoje živote za temelje naše Republike Srpske i slobode koju danas uživamo - naveo je Dodik u čestitiki.

On je naveo da srpski narod ostao dosledan braneći svoje dve srpske države - Srbiju i Republiku Srpsku.

- Snažno smo rekli da pitanje Kosmeta nije pitanje Srbije, već i Republike Srpske. Mi smo vaspitani na osnovu kosovskog mita. To pripada svakom Srbinu - rekao je Dodik.

Najskuplja srpska reč

PUKOVNIK Darko Bijelić, zamenik komandanta Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka, rekao da ovaj puk baštini tradiciju Vojske Republike Srpske.

- Ovaj puk čuva i kulturno istorijsko nasleđe srpskog naroda - rekao je Bijelić.

Dodaje da svake godine Vidovdan obeležavaju u drugoj lokalnoj zajednici i da je Vidovdan možda i najskuplja srpska reč.

Vidovdan je istorijski datum koji nije slučajno izabran da bude dan ovakvih okupljanja, rekla je srpski član PBiH Željka Cvijanović. Ona je pripadnicima VRS koji su branili našu slobodu, koju danas uživamo, čestitala krsnu slavu, te se zahvalila za žrtvu koju su svi pripadnici podneli.

- Mislim da je to obaveza svih nas da i u narednom periodu negujemo upravo ono što smo kroz istoriju stekli. Naša opredeljenost je čuvanje slobode, koja je skupo plaćena - napomenula je Cvijanovićeva.

Kroz Vojsku RS prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Vojska RS postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJZGODNIJA MAMA: Skinula se Mirka Vasiljević - lepa glumica pokazala savršenu figuru (FOTO)