SVAKA GENERACIJA SRBA IMA „SVOJU“ KOZARU: Na Mrakovici obeležena 82. godine od čuvene bitke u Drugom svetskom ratu

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 07. 2024. u 15:00

STRADANjE na Kozari treba da obeležava ceo srpski narod. Ako se ne borimo za sećanje i pamćenje, ispašće da su oni koji su pravili zločine žrtve, a mi stradalnici dželati.

СВАКА ГЕНЕРАЦИЈА СРБА ИМА „СВОЈУ“ КОЗАРУ: На Мраковици обележена 82. године од чувене битке у Другом светском рату

Foto: MUP Srbije

 Zato je važno da se u što većem broju okupljamo ovde i da pričamo istinu, jer ona je na našoj strani. Ovo je poručio predsednik RS Milorad Dodik na obežavanju 82. godine od bitke na Mrakovici na Kozari.

Predsednik RS rekao je da je Kozara, jedno od mnogobrojnih mesta monstruoznog stradanja nedužnih Srba, krvava epopeja i da u istoriji srpskog naroda nije bilo nijedne generacije koja nije doživela "svoju" Kozaru.

Naglasio je da je prostor Kozare ispražnjen i da su ustaše u čijim redovima je bilo lokalno stanovništvo i hrvatsko i muslimansko, pobile Srbe.

- Ovde je u toku rata po selima ubijeno više od 30.000 ljudi, a više od 70.000 iz jednog zbega je 1942. zarobljeno, odvedeno u Jasenovac i tamo pobijeno - rekao je Dodik.

Dodao je da nema podataka o tome koliko je još ljudi 1943, 1944. i 1945. godine pohapšeno i odvedeno.

Preživeli završili u Jasenovcu

OFANZIVA na Kozaru počela je 10. juna 1942. Nemačke i ustaške jedinice sa oko 35.000 vojnika zatvorile su obruč oko slobodne kozarske oblasti, a u opkoljenom području 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda branilo je zbeg sa oko 80.000 srpskih civila. Iz neprijateljskog obruča probilo se oko 800 boraca i 10.000 civila, dok je zarobljeno 68.600 srpskih civila, među kojima oko 23.000 dece koji su odvedeni u logore Jasenovac i Staru Gradišku i u najgorim mukama usmrćeni.

- Sama činjenica da su ovde spaljena 142 sela govori o tome da je ovo mesto stradanja Srba - rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je ukazao na to da komunističke vlasti nisu vodile računa o stradanju na Kozari, osim što su ponudile obeležja na kojima se ne može videti da je tu stradao srpski narod.

On je podsetio da Srpska zajedno sa Srbijom obeležava ovaj dan i to na pravoslavni praznik Ivanjdan.

- To je nešto što nas povezuje, decenije nezaborava na ogromna stradanja koja su se ovde desila - rekao je Dodik.

Defile

UOČI obeležavanja 82. godine od bitke na Kozari, pripadnici Vojske Srbije imali su u nedelju svečani defile kroz Prijedor. Brojni građani su ih aplauzima i sa velikim odobravanjem pozdravili.

Republike Srpske će biti dok je sveta i veka, rekao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović, na Mrakovici.

- Sarajevskim političarima su svakoga dana puna usta mržnje prema Republici Srpskoj. Zato Srpska i Srbija zajedno žele mir i znaće kako da ga sačuvaju - naglasio je Starović i istakao da Kozara predstavlja sinonim za slobodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

PRINCEZA PONOVO TRUDNA: Nova prinova u britanskoj kraljevskoj porodici