OBELEŽENO 149 GODINA OD POČETKA USTANKA U HERCEGOVINI: Nevesinjska puška i danas odjekuje

D.Curać

09. 07. 2024. u 13:30

U SELU Krekovi kod Nevesinja obeleženo je 149 godina od početka ustanka u Hercegovini - Nevesinjske puške.

ОБЕЛЕЖЕНО 149 ГОДИНА ОД ПОЧЕТКА УСТАНКА У ХЕРЦЕГОВИНИ:  Невесињска пушка и данас одјекује

D. Curać

 Prva Nevesinjska puška označila je početak ustanka podignutog u mestu Krekovi 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti, a 9. jula obeležavaju se još dva ustanka u tom kraju.

Nevesinjci su pokrenuli i Uloški ustanak 1882, koji je bio revolt zbog vojne obaveze koju su uvele austrougarske vlasti, a treći ustanak na području te opštine podignut je 2. juna 1941. i prvi je oružani otpor protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

Potomci ustanika svake godine sa ponosom dolaze na mesto odakle je odjeknuo pucanj slobode. Jedna od njih je Nataša Gligorić iz Beograda, praunuka harambaše Pere Tunguza u čijim rukama je odjeknuo prvi pucanj u julu 1875. godine.

- Veoma važno je da Srbija i Srpska zajedno obeležavaju ovaj događaj iz srpske istorije, a može se reći i evropske i svetske istorije iz druge polovine 19. veka. Na ovaj način oni potvrđuju jedinstvo srpskog naroda, što je bila vodilja i junacima Nevesinjske puške - rekla je Gligorićeva.

Načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović kazao je da je Nevesinjska puška inspiracija za mlade naraštaje, a izazov za ljude koji se bave naukom.

U susret jubileju

NAREDNE godine obeležava se 150 godina od Nevesinjske puške za šta se već priprema svečani program. Kako je navedeno, planirano je da se snimi dokumentarni film o Nevesinjskoj pušci sa radnim naslovom "Nema malih naroda" i urade reprint izdanja tri knjige, koje bi bile objedinjene u jednu pod nazivom "Nevesinjske puške - pucanj koji odjekuje vekovima".

- Nevesinjska puška je događaj koji još uvek odjekuje ovim planinama i Hercegovinom. Nisam siguran da smo istorija i mi smo sami sagledali sve događaje i posledice koji su usledili nakon dogovora nevesinjskih poglavara i događaja u Crkvi Presvete Bogorodice u Biogradu - istakao je Avdalović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijel Egić rekao je da je Nevesinjska puška jedan od najvažnijih događaja u novijoj srpskoj istoriji.

- Nažalost, nije se završilo kako su ustanici zamislili. Jedno carstvo zamenilo je drugo. Izgubili su jednog gospodara, ali su dobili drugog. Srpski narod je predviđen da kroz istoriju čini velike i istorijski krupne stvari. U ovim slučajevima su se ispunile one stare izreke da ono što u ratu dobijemo u miru izgubimo. Nadam se da se to neće ponoviti - rekao je Egić.

Obeležavanje ovog velikog i značajnog istorijskog događaja u Nevesinju organizuju odbori vlada Srpske i Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova. Prema rečima Zorana Antića, državnog sekretara u Vladi Srbije, Nevesinjska puška bila je jedan od najvažnijih događaja u geopolitičkim razmerama.

- Možemo slobodno dati i naziv "treći srpski ustanak", jer ono što su Karađorđe i Miloš započeli u Marićevića jaruzi i Takovu, Nevesinjci su dovršili ovde. Nažalost, Nevesinjska puška je imala jednu veliku opservaciju međunarodnog faktora i iz tog razloga ovaj deo našeg naroda je ostao neoslobođen, bez svoje državnosti, ali to se promenilo sa svetlom Republikom Srpskom koju moramo čuvati kao oba svoja oka - naglasio je Antić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALARM U PARIZU! Nadal odustaje od Olimpijskih igara? Oglasio se Špančev trener