SUD UDARIO NA JAHORINU: Iz Sarajeva stiglo novo osporavanje prodaje zemljišta u Republici Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 07. 2024. u 06:45

Ustavni sud BiH, koji zaseda bez dvoje sudija iz Republike Srpske, pa odluke donose po dvoje Hrvata i Bošnjaka i troje stranih sudija, stavio je van snage odluku Vlade RS koje se odnose na promenu namene zemljišta i prodaje zemljišta putem licitacije na Jahorini.

СУД УДАРИО НА ЈАХОРИНУ: Из Сарајева стигло ново оспоравање продаје земљишта у Републици Српској

Vlada RS

Kako bi "zamaskirali odluku prema Srpskoj, Ustavni sud BiH je osporio odluku vezanu za zemljište u opštin Vareš u Federaciji BiH gde je zemljište ustupljeno na upravljanje jednoj privatnoj firmi.

Kada je reč o zemljištu na Jahorini, Ustavni sud BiH je utvrdio da prodaja više od 50 dunuma zemljišta koju je kupila firma iz Teslića i za koju je dala 41,3 miliona KM, nije u skladu sa Ustavom BiH. U saopštenju iz Ustavnog suda BiH navedeno je da je Odluka o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u svojini Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem -licitacijom, osporena i ništavna i da prestaje da važi od dana objavljivanja te odluke u Službenom glasniku Republike Srpske.

Bošnjaci se bune

Zahtev za ocenu ustavnosti Odluke po osnovu koje je prodana zemlja na Jahorini podnelo je 13 bošnjačkih poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Odluka krnjeg Ustavnog suda BiH da su odluke Vlade Srpske o prodaji nepokretnosti na Jahorini i Vlade FBiH o promeni namene šumskog zemljišta i njegovom privremenom korišćenju pokazuje da su spremni da zapale i sopstvenu kuću, samo da gori kuća Republike Srpske, poručio je pravnik Ognjen Tadić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!