GRADNJA SŠC PODSTIČE I BIZNIS: Laktaši kao najmanji grad u Srpskoj primamljiva destinacija

Милена Грубор
Milena Grubor

13. 07. 2024. u 07:30

IAKO su Laktaši jedan od najmanjih gradova u Srpskoj, atraktivnost, kao biznis destinacije potvrđuje i prisustvo velikih kompanija iz Nemačke, Slovačke, Italije, kao i drugih svetskih i regionalnih investitora.

ГРАДЊА СШЦ ПОДСТИЧЕ И БИЗНИС: Лакташи као најмањи град у Српској примамљива дестинација

Foto: Gradska uprava Laktaši

- Otvaranje stranih preduzeća znači mnogo ne samo za Laktaše, već i za celu Srpsku, jer se svaka nova investicija u privredu vraća višestruko. Privreda u Laktašima je tokom protekle dve godine doživela veliku ekspanziju. Doneli smo dva zoning plana, jedan se odnosi na Mahovljane a drugi na Veliko Blaško i u svim tim zonama dolazi do novih investicija. Jedan deo pripada domaćim kompanijama, a drugi inostranim - istakao je gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić.

Govoreći o broju stanovnika, Bojić ističe da je zahvaljujući razvoju privrede i pozitivnom natalitetu, u proteklih 11 godina znatno povećan broj građana.

- Prema popisu iz 2013. godine u Gradu Laktaši živelo je 30.500, a sada, prema našim procenama, brojimo oko 40.000. Prirodni priraštaj je izuzetno pozitivan. Jedne godine smo bili jedina lokalna zajednica u RS koja je imala pozitivan prirodni priraštaj. To zavisi i od privrednog ambijenta koji stvara bolje uslove - kaže Bojić za "Novosti".

Dodaje da je izgradnja Srednjoškolskog centra (SŠC) istorijski momenat za ovaj grad, koji je bitan ne samo za đake, već i za privredni razvoj. U SŠC će učenici sticati obrazovanje iz tehničkih usmerenja: mašinskih, elektrotehničkih i drugih struka.

Otvaranje novih linija

SMATRAMO da će otvaranjem Srednjoškolskog centra znatan deo đaka iz Slatine, ali i Trna pohađati nastavu u Laktašima i na taj način motivisati prevoznike da otvore nove linije, kaže Miroslav Bojić. Što se tiče prevoza ka Banjaluci, dodaje da se radi na tome da se ta linija poboljša. Uspeli su da se dogovore sa prevoznikom koji ima potpisan ugovor sa Privrednom komorom da ubaci nova tri polaska.

- Izgradnja SŠC privodi se kraju i naš cilj je da kada dostigne svoj puni kapacitet nastavu pohađa bar 400 đaka. Cilj nam je da se što pre pusti u funkciju i da đaci počnu sa pohađanjem nastave - izjavio je prvi čovek Laktaša.

Kao i u drugim gradovima Srpske, jedan od ključnih izazova sa kojima se građani Laktaša susreću su neredovne autobuske linije.

- Linije koje su na lokalnom nivou mi subvencionišemo. Pokušavamo da nadomestimo i troškove za neke linije kako bi prevoz bio održiv. Pre tri godine imali smo subvenciju za prevoz od 30.000 KM, a sada smo već na 140.000 KM - priča Bojić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI MILORAD ČAVIĆ?! Majkl Felps: Sva olimpijska zlata u Pekingu sam osvajao protiv dopingovanih!