SRPSKA JEDINI TITULAR IMOVINE NA SVOJOJ TERITORIJI: Odluka Ustavnog suda BiH o prodaji zemljišta na Jahorini neprihvatljiva za RS

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 07. 2024. u 06:00

REPUBLIKA Srpska neće primenjivati odluke Ustavnog suda BiH, tako ni poslednju odluku kojom zabranjuju prodaju zemljišta na Jahorini jer se, kako su naveli iz suda, radi o "državnoj imovini" BiH.

СРПСКА ЈЕДИНИ ТИТУЛАР ИМОВИНЕ НА СВОЈОЈ ТЕРИТОРИЈИ: Одлука Уставног суда БиХ о продаји земљишта на Јахорини неприхватљива за РС

Foto: Srna

Pojam državna imovina BiH ne postoji u Dejtonskom sporazumu i vlasnici imovine u BiH su entiteti, Republika Srpska i Federacija BiH, a nikako BiH kao državna zajednica.

Političko Sarajevo zajedno sa OHR i Ustavnim sudom BiH pokušava decenijam da uvedu pojam državna imovina, ali od toga nema ništa i Srpska će raspolagati svojom imovinom, poruka je iz RS na odluku Ustavnog suda BiH da proglasi prodaju zemljišta na Jahorini od strane Vlade RS jednom privatnom licu neustavnom.

Predsednik RS Milorad Dodik podseća da je Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja imovinom BiH propisano da privremena zabrana raspolaganja imovinom ostaje na snazi do stupanja na snagu zakona na nivou BiH kojim se uređuju prava svojine i upravljanja imovinom, a koji bi usvojila PS BiH, odnosno sve dok visoki predstavnik drugačije ne odluči.

- Ustavni sud, koji nema legitimitet jer nema sudija sa teritorije Srpske, pokazuje da ni odredbe Ustava BiH ne poštuje jer očigledno da svoje odluke zasniva na dosadašnjoj praksi, citirajući odredbu i kaže "dok visoki predstavnik drugačije ne odluči". Toliko o obaveznosti odluka tog suda - rekao je Dodik.

Kada se vidi kakve, kako i na koji način se donose odluke u Ustavnom sudu BiH, istakao je Dodik, još više dobija na značaju odredba Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Uništavanje BiH

PROFESOR Radomir Lukić kaže da se Ustavni sud uvek bespogovorno stavlja na stranu jačanja nadležnosti Bosne i Hercegovine, a mimo Ustavom utvrđene raspodele, čime praktično uništava državnu zajednicu.

Predsednik NSRS Nenad Stevandić kaže da je Ustavni sud još jedna od retkih preostalih poluga hibridnog rata koji se vodi protiv Srpske i ponekad koristi Federaciju kao alibi.

- Odluke Ustavnog suda bez srpskih sudija nemaju nikakvo dejstvo. Imamo odluke Narodne skupštine RS. Nećemo prihvatiti oktroisane odluke. U BiH sve mora da se završi saglasnošću naroda i entiteta - istakao je Stevandić.

Profesor ustavnog prava Radomir Lukić smatra da su odluke Ustavnog suda koje se odnose na imovinu na Jahorini veoma loš potez bez ustavnog usnova, čime se samo produžava postojeća agonija u BiH i daje nada Bošnjacima da će entiteti nestati i da će sva centralna vlast biti u njihovim rukama.

- Poslednje odluke su samo nastavak jedne fantomske odluke Ustavnog suda, koji iz čista mira bez ikakvog ustavnog osnova dodeli BiH sve ono što je prirodno bogatstvo u najširem smislu te reči, iako je ustavna koncepcija BiH potpuno drugačija - rekao je Lukić.

On je istakao da ovakav Ustavni sud ne doprinosi opstaku BiH, jer je njegova dužnost da s jedne strane štiti nadležnosti BiH, a da na drugoj strani takođe štiti nadležnosti federalnih jedinica - entiteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!