ZLOČIN NASERA ORIĆA JOŠ BEZ KAZNE: Obeležene 32 godione od ubistva 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkom selu Zalazje

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 07. 2024. u 18:01

U SELU Zalazje, u opštini Srebrenica, obeležene su 32 godine od ubistva srpskih civila i vojnika od strane muslimanskih vojnika na čelu sa Naserom Orićem. U Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici služena je liturgija nakon koje je na groblju u Bratuncu i stratištima položeno cveće kod spomen-obeležja i prislužene sveća za pokoj duše ubijenima.

ЗЛОЧИН НАСЕРА ОРИЋА ЈОШ БЕЗ КАЗНЕ: Обележене 32 годионе од убиства 69 српских цивила и војника у сребреничком селу Залазје

Foto: SRNA

Nastavljajući plansko sistematsko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu, brojne muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, na veliki pravoslavni praznik Petrovdan, 12. jula 1992. godine, upale su u više manjih srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, ubijajući, pljačkajući i paleći sve pred sobom.

Toga dana u borbi "prsa u prsa" ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su nestala i zarobljena.

Posmrtni ostaci desetoro Srba slučajno su pronađeni i ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Identifikovani su tek posle više od godinu dana i sahranjeni na Petrovdan 2012, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Za ove, kao i za mnoge druge masovne zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja, još niko nije odgovarao.

Desetoro nestalih Srba

INAČE, u zločinu u Zalazju gubi se svaki trag za desetoro Srba i njihovi posmratni ostaci nikada nisu pronađeni. Jedino je poznato da je tih deset srpskih civila odvedeno u logor u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je da je i ovaj zločin, kao i većina zločina nad Srbima, prošao bez kazne.

- Ovo je zločin bez kazne i što samo potvrđuje da Sud BiH ne tretira isto sve žrtve - poručio je Kojić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD OVOGA SE STREPELO: Novak Đoković objasnio da li je završio karijeru osvajanjem olimpijskog zlata