AMERIKANCI LAŽIMA O ZADUŽENJIMA SRPSKE PLAŠE GRAĐANE: Oštar odgovor iz RS na stav Ambasade SAD u BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 07. 2024. u 13:41

AMERIČKA ambasada u BiH i odlazeći ambasador Majkl Marfi izneli su lažan podatak da se Republika Srpska na Banjalučkoj berzi zadužila za 18 meseci više od 1,1 milijardi maraka a sve u cilju da nastave finasijski rat protiv Srpske i uplaše građane, poruka je iz institucija RS.

АМЕРИКАНЦИ ЛАЖИМА О ЗАДУЖЕЊИМА СРПСКЕ ПЛАШЕ ГРАЂАНЕ: Оштар одговор из РС на став Амбасаде САД у БиХ

američka ambasada u bih foto avaz

Ministar finansija RS, Zora Vidović, kaže da su poslednji istupi američke Ambasade u BiH povezani sa sankcijama Ministarstva finansija SAD pojedincima i firmama u Srpskoj i poručila da se neće ostvariti njihove želje da RS bankrotira i da joj uzmu imovinu. Ona je naglasila da je neverovatno da Ambasada tako velike zemlje iznosi laži, među kojima i to da se RS prekomerno zadužila.

- Da su malo istražili videli bi da je Banjalučka berza ukupno poslovala sa milijardom KM, a eto, mi smo se kao zadužili za 1,1 milijardu KM. Predviđaju nam bankrot godinama - rekla je Vidovićeva.

Ona je istakla da RS nalazi način da reši svoje probleme i naglasila da Srpska i njen budžet posluju stabilno, da se ni dan ne kasni u izmirenju obaveza, i da i ove godine beleže rast investicija.

Vidovićeva je navela da se RS u prošloj godini zadužila 800 miliona KM, a vratila 983 miliona KM duga. Prema njenim rečima, javni dug Srpske na kraju prošle godine bio je 34,6 odsto BDP, a danas je taj dug 32,2 odsto.

Gde je novac?

VLADA Srpske se u poslednjih 18 meseci samo na Banjalučkoj berzi zadužila za više od 1,1 milijardu KM, što je značajan iznos koji ne uključuje čak ni komercijalne kredite koje je Vlada uzela, a za koje uslovi nisu javno objavljeni. Dakle, ako je Vlada Srpske, ipak, završila sa deficitom i dalje ima problema s plaćanjem i poštovanjem rokova plaćanja socijalnih usluga i poljoprivrednih subvencija, postavlja se pitanje gde je nestao sav taj novac? - navodi se u objavi američke ambasade.

 

- Znači da dug pada i da konstantno vraćamo više para nego što se zadužujemo - poručila je Vidovićeva.

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda PBiH Radovan Kovačević izjavio je da su američka ambasada i ambasador Majkl Marfi svojim saopštenjem o navodnoj finansijskoj situaciji u RS direktno priznali da vode otvorenu kampanju finansijske blokade Srpske.

- To je njihov posao broj jedan - da pokušaju potpuno da finansijski blokiraju RS, da onemoguće da građani Srpske primaju plate, socijalna davanja, da poljoprivrednici dobijaju i subvencije i premije koje RS, srećom, sve isplaćuje - rekao je Kovačević.

Propagandni pamflet odlazećeg američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija o finansijskoj nestabilnosti Srpske deo je hibridnog rata protiv institucija Srpske i politike njenog rukovodstva, rekao je zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH Staša Košarac.

Prema njegovim rečima, Marfijev maligni uticaj odavno je prevršio svaku meru, ali to neće slomiti Srpsku, a jedini efekat koji postiže jeste dodatno brukanje države koju predstavlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)